Blinken amenință Beijingul cu sancțiuni dure în cazul unui eventual ajutor militar chinez pentru Rusia
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni, întrucât Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis marţi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.  

"Ceea ce pot spune este că am avertizat foarte clar China asupra implicaţiilor şi consecinţelor de a da curs furnizării acestui sprijin" letal pentru Moscova, a semnalat Blinken, potrivit agenţiei EFE, la o conferinţă de presă după o reuniune desfăşurată la Astana cu statele central-asiatice foste republici sovietice.

"De exemplu, nu vom ezita să luăm măsuri împotriva companiilor chineze sau persoanelor care încalcă sancţiunile noastre sau se implică într-un alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei", a indicat secretarul american de stat.

El a adăugat că Washingtonul a transmis aceste avertismente în baza "informaţiilor de care dispunem, conform cărora China examinează trecerea de la sprijinul neletal, pe care unele companii îl oferă efortului de război rus în Ucraina, la un sprijin material letal".

"Sper că China ia foarte în serios ceea ce spunem", a insistat Blinken, care a susţinut că un eventual ajutor militar chinez pentru Rusia va însemna nu doar o "gravă problemă" pentru relaţiile Chinei cu SUA, "ci şi o gravă problemă pentru legăturile sale (ale Chinei - n.red.) cu ţările din întreaga lume".

De la începutul războiului în Ucraina, China s-a abţinut să ofere Rusiei ajutor militar, dar, conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informaţii, ar înclina la ora actuală să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenţiona să livreze Moscovei drone şi muniţii.

Eventuale livrări masive de muniţii chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii. Însuşi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniţii decât pot produce statele Alianţei, ale căror stocuri de muniţii au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei, scrie Agerpres.

SUA vor să publice date privind transferurile de arme chineze către Rusia, destinate frontului ucrainean

Administraţia americană ar putea publica date obţinute de la serviciile de informaţii cu privire la transferul de arme din China în Rusia menite să sprijine ofensiva Moscovei în Ucraina, a relatat joi The Wall Street Journal, citat de EFE. 

Discuţiile în cadrul administraţiei preşedintelui american Joe Biden cu privire la o astfel de divulgare se produc înaintea reuniunii pe care o va avea vineri Consiliul de Securitate al ONU, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a scris cotidianul american, care citează surse oficiale americane pe care nu le identifică.

Demersul coincide şi cu o serie de apeluri adresate Chinei, coordonate de aliaţii NATO, care au culminat cu un avertisment oficial transmis la sfârşitul săptămânii trecute la Conferinţa de Securitate de la Munchen lui Wang Yi, principalul responsabil de politică externă al Chinei. Scrisoarea i-a fost înmânată lui Wang de mai mulţi oficiali occidentali, între ei numărându-se secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe britanic James Cleverly.

În plus, Blinken şi Wang au avut o întâlnire pe marginea Conferinţei de Securitate de la Munchen care s-a încheiat fără o apropiere de poziţii în chestiuni-cheie şi s-a desfăşurat într-un climat tensionat, în contextul doborârii recente a unui presupus balon spion al Chinei deasupra teritoriului american, notează The Wall Street Journal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel