Blinken afirmă în Turcia că SUA sprijină o aderare rapidă a Suediei şi Finlandei la NATO
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 20 feb 2023, 11:44
WhatsApp
Blinken, scrisoare pentru Bogdan Aurescu. Oficialul american evidenţiază rolul de lider al României. Sursa foto: Agerpres
Blinken, scrisoare pentru Bogdan Aurescu. Oficialul american evidenţiază rolul de lider al României. Sursa foto: Agerpres
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, la Ankara, că Washingtonul sprijină cu putere aderarea rapidă a Suediei şi Finlandei la NATO având în vedere paşii făcuţi deja, chiar dacă omologul său turc a subliniat că sunt necesare măsuri concrete suplimentare, transmite Reuters.

'Statele Unite au un sprijin puternic pentru aderarea (celor două ţări) nordice cât mai rapid posibil ... extinderea NATO cu Suedia şi Finlanda nu este o chestiune bilaterală', a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

La rândul său, ministrul de externe turc a spus că toate părţile din Alianţă trebuie să convingă în special Suedia să ia mai multe măsuri pentru a răspunde îngrijorărilor Ankarei şi a câştiga sprijinul acesteia pentru aderare. În aceeaşi conferinţă de presă, Cavusoglu a declarat că Turcia nu vinde produse care ar putea fi folosite în efortul de război al Rusiei, după avertismentele SUA vizând exporturile de produse chimice, microcipuri şi altele.

Turcia nu va permite ca sancţiunile americane sau europene să fie încălcate în interiorul sau prin intermediul său, iar Ankara ia măsuri pentru a preveni o astfel de situaţie, a afirmat Cavusoglu după întrevederea cu Blinken.

Un responsabil de rang înalt al Trezoreriei americane s-a deplasat în cursul lunii în Turcia pentru întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului şi ai sectorului privat pentru a cere mai multă cooperare în întreruperea fluxului de mărfuri care pot fi folosite de industriile de apărare ale Rusiei. 

Vezi și - Erdoğan nu vrea să audă de Suedia în NATO: Nu ar trebui să se obosească să încerce în acest moment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?