Blinken acuză din nou China că sprijină industria militară rusă
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Antony Blinken, aflat într-o vizită la Kiev, a acuzat miercuri China că ajută Rusia să producă tancuri, vehicule blindate şi rachete prin furnizarea de piese şi componente electronice cheie.

"Preocuparea noastră nu este că China furnizează arme Rusiei", ci "sprijinul pe care China îl oferă Rusiei pentru reconstruirea bazei sale industriale de apărare astfel încât contribuie şi face diferenţa în agresiunea contra Ucrainei", a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Kiev.

Secretarul american de stat a explicat că "marea majoritate" a pieselor auto și a componentelor de microelectronică pe care Rusia le cumpără din străinătate provin din China. "Iar aceasta consolidează direct baza industrială de apărare (a Rusiei), care a reuşit în acest mod anul trecut să producă mai multe tancuri, vehicule blindate şi rachete" ce au fost utilizate în conflictul cu Ucraina, potrivit şefului diplomaţiei americane.

El a menționat că a adus această problemă în discuție direct cu autoritățile chineze în timpul vizitei sale la Beijing în luna trecută. La finalul acelei vizite, el a subliniat că, deși China nu furnizează direct armament și muniție Rusiei, aceasta oferă "un sprijin incalculabil" industriei militare ruse prin vânzarea de produse din domeniul microelectronică, mașini-unelte și echipamente optice.

Măsuri suplimentare împotriva companiilor chineze care contribuie la susținerea industriei militare ruse

"Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece", lucru care a fost posibil pentru că Rusia "primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China", a explicat Antony Blinken.

În declarația sa de miercuri la Kiev cu privire la acest subiect, Blinken a menționat sancțiunile recente impuse de Statele Unite împotriva a peste o sută de entități chineze care furnizează produse militare către Rusia. Acesta a promis și măsuri suplimentare împotriva companiilor chineze care contribuie la susținerea industriei militare ruse prin acest mod de export, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel