Data publicării:

Blasfemie sau libertate artistică. Un afiș cu Iisus Hristos efeminat stârnește indignare în Spania / foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
A mers prea departe libertatea artistică? Această întrebare se află în centrul unei dezbateri aprinse de la Sevilla, declanșată de un afiș controversat cu Iisus Hristos.

În ziua dezvelirii sale, afișul realizat pentru Săptămâna Mare de la Sevilla, un eveniment extrem de venerat de localnici, a stârnit un dispreț larg răspândit în rândul acestora. Salustiano, originar din Villaverde del Rio, este artistul din spatele afișului controversat cu un Iisus Hristos „tânăr și frumos”, potrivit euroweeklynews.

Interpretarea modernă a lui Salustiano a lui Hristos înviat, aproape gol și acoperit doar cu o pânză, a devenit subiectul unei dezbateri intense.

Reprezentarea diferă enorm de imaginile religioase tradiționale. „Reprezentarea imaginii sacre este foarte departe de stilul meu”, a explicat Salustiano, recunoscând natura inovatoare a operei sale.

Cu toate acestea, această libertate creativă nu a fost bine primită. Unii critici au condamnat afișul ca fiind ca nereprezentativ pentru Săptămâna Mare.

Au fost aruncate descrieri precum „rușinos”, „oribil” și „regretabil”. „Dacă îmi spui că el este noul burlac care va intra în insula ispitelor, mai degrabă voi crede”, a glumit un comentator, Jose Manuel.

Andres, un internaut, a fost chiar mai critic într-o postare pe Twitter/X: „Afișul de Săptămâna Mare din Sevilla are o singură descriere: o rușine absolută, o blasfemie și un dispreț pentru Dumnezeu”.

Un altul a răspuns criticii: „Andres, ai o problemă serioasă. Nu L-ai văzut niciodată pe Isus Hristos pe jumătate gol? Luați orice carte pe care o aveți despre creștinism și uitați-vă la fotografii. Câte prostii.’

Alt internatu a scris: „Nu numai că nu mi se pare o reprezentare blasfemitoare a lui Hristos, dar mi se pare genială, în sensul că își îndeplinește scopul (dați-mi voie să explic): În primul rând, ce anume este blasfemie la această imagine? Aceasta este pur și simplu o reprezentare diferită de cea tradițională.”

Modelul ales de Salustiano pentru această piesă controversată a fost nimeni altul decât propriul său fiu, Horacio. „Aveam nevoie de un model, de un corp real și viu care să mă ajute să adun toată emoția, frumusețea și reținerea pe care doream să le transmit”, a dezvăluit artistul.

A găsit în privirea senină și spirituală a lui Horacio subiectul ideal pentru pictura sa. Salustiano și-a descris fiul drept „un Hristos clasic, plin de seninătate și dulceață”, cu semne minime de suferință.

În ciuda reacțiilor negative, alegerea lui Salustiano ca artist s-a bazat pe reputația sa de a produce artă de impact, provocatoare și seducătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel