Urmărește emisiunea live
Blackout, o pană de curent catastrofală anunțată din Austria. Ce urmează. Psihologul Radu Leca explică impactul: Îngrijorare, i-ar afecta pe toți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Blackout, o pană de curent catastrofală, anunțată din Austria. Ce urmează. Psihologul Radu Leca explică impactul: Îngrijorare, i-ar afecta pe toți/ foto pixabay
Blackout, o pană de curent catastrofală, anunțată din Austria. Ce urmează. Psihologul Radu Leca explică impactul: Îngrijorare, i-ar afecta pe toți/ foto pixabay
Psihologul Radu Leca a vorbit, pentru DCNews, despre știrea că Austria atrage atenția asupra unui Blackout de proporții la nivel european.

Știrea despre faptul că Austria atrage atenția că urmează o pană de curent catastrofală la nivel european ( Vezi AICI articolul) este una dintre cele mai vizualizate în aceste zile. Până la momentul editării acestui articol a fost citită 1.186.904 de oameni, doar în DCNews.ro, și distribuită masiv pe rețelele de socializare. Este evident că românii sunt îngrijorați de posibilitatea că ar putea rămâne fără curent electric în viitorul apropiat. Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în mintea oamenilor atunci când primesc astfel de avertismente îngrijorătoare, DCNews l-a contactat pe psihologul Radu Leca. Acesta ne-a explicat că principalul motiv pentru care acest anunț a provocat panică în rândul populației este faptul că vine din Austria, o țară cu un grad mare de credibilitate.

"Știrea a avut un atât de mare impact pentru că oamenii se tem de necunoscut. În plus, faptul că această știre vine din Austria îi oferă o notă mare de credibilitate. Să spună o țară ca Austria că s-ar putea produce un blockout la nivel european provoacă îngrijorare, tocmai de asta știrea este credibilă. Oamenii se tem de ceea ce nu pot controla. O pană de curent la nivel european i-ar afecta pe toți, de aici și interesul românilor pentru această știre.", a declarat Radu Leca pentru DCNews.

Românii ar putea începe să își facă provizii

Întrebat dacă ne-am putea aștepta ca după acest anunț românii să înceapă să își facă provizii, Radu Leca a explicat că acest lucru este foarte probabil și că ar fi o situație similară cu cea de la începutul pandemiei COVID, când oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și cumpăra făină, hârtie igienică, drojdie și alte produse pe care le considerau necesare în casă.

"Pentru oamenii de la țară nu se va schimba nimic. Ei cel mai probabil își vor continua viața așa cum au făcut-o până acum. În schimb, cei din Capitală sau din alte orașe mari ale României ar putea începe să își facă provizii. În primul rând, oamenii vor avea grijă să aibă provizii de apă în case. În plus, românii își vor cumpăra baterii și motorină pentru generatoarele de curent.", a explicat psihologul Radu Leca.

Radu Leca a mai subliniat și că dacă anunțul ar fi venit dintr-o țară care are un grad mic de credibilitate, nu ar fi fost luată în serios de români.

"Dacă știrea ar fi venit dintr-o țară fără credibilitate, nu ar fi avut impact. Oamenii ar fi crezut că este un fake news, așa cum se întâmplă atunci când apar știri despre un posibil cutremur devastator. Faptul că, pentru prima dată, se vorbește despre posibilitatea ca omenirea să rămână fără curent electric zile la rând și faptul că anunțul îngrijorător vine tocmai din Austria, o face credibilă.", a conchis Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel