Blackout în Europa? Carmen Avram, solicitare către Comisia Europeană. ”Efecte asupra întregii Uniunii. Să analizeze riscul”
Europarlamentarul Carmen Avram a intervenit în Parlamentul European și a cerut Comisiei Europene verificări cu privire la posibilul risc de blackout în Europa.
Carmen Avram a cerut Comisiei Europene o analiză asupra riscului de prăbușire a rețelelor electrice în UE, precum și măsuri urgente pentru a gestiona o asemenea situație, în pragul unei ierni cu multiple crize, arată un comunicat de presă.
”Cetățenii noștri au aflat recent că îi pândește un nou pericol: posibila prăbușire a rețelelor de energie. În estul Europei, foarte vulnerabil la perspectiva unui blackout prelungit, avertismentul a creat agitație și chiar panică. Mulți au început deja să-și facă provizii și să cumpere generatoare. Un astfel de eveniment, ni se spune, ar putea apărea în viitorul apropiat, poate chiar în această iarnă, în unele state. Iar specialiștii atrag atenția că o prăbușire extinsă a rețelelor de energie e azi mai posibilă ca oricând, din cauza frecvenței sporite a anomaliilor atmosferice și de climă, a unui Green Deal fără o plasă reală de siguranță energetică, a exploziei prețurilor și a jocurilor murdare ale Rusiei, pe care continuăm să o tratăm cu mănuși.
Un blackout prelungit în orice zonă a Europei ar avea efecte asupra întregii Uniuni. Îi cer Comisiei deci să analizeze riscul și, dacă e real, să ia neîntârziat măsuri. Să identifice cauzele, să se asigure că energia regenerabilă, fluctuantă, din păcate, are acces în rețelele europene, să ia în calcul chiar amânarea unor măsuri prevăzute în noile strategii verzi și să demareze o campanie de informare a publicului” a atras atenția Carmen Avram în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Bruxelles.
România nu ar fi luat în calcul situația unui blackout
Austria - și nu numai- își pregătește cetățenii pentru o pană de curent ce ar putea dura până la două săptămâni. Avaria ar urma să fie una la nivel european, conform autorităților austriece. Problema nu este dacă va avea loc, ci când. România, când a realizat diverse planuri de acțiune, nu ar fi luat în calcul și o pană de curent masivă, conform Adevărul.
Totul a pornit de la o declarație a ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească de ”blackout”. Austria a lansat și un ghid în acest sens, pentru a educa populația în caz de dezastru. În România, după cum s-a și văzut în aceste zile, prima reacție este panica. ”Nu se pune problema când va avea loc un blackout, ci când se va întâmpla” a declarat Stefan Zach, şeful comunicării la utilitatea austriacă EVN AG.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News