Blackout, ce urmează și de ce stocurile enorme sunt "o tâmpenie". CHIT complet, TREI lucruri pe care trebuie să le faci: Te poate omorî, efectiv!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ce se mai spune despre Blackout, ce se va întâmpla și de ce trebuie să ții cont înaintea sau în timpul unei astfel de crize. 

În contextul avertismentului dat de Austria în legătură cu "blackout", pana de curent ce ar urma să vină și să afecteze toată Europa, s-au făcut noi dezvăluiri.

Viena atrage atenția asupra unui risc major și-și informează populația asupra pericolului care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică. Forțele armate din Austria desfășoară deja de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-media despre acest „Blackout“ cu efecte catastrofale.

Interesant este că autoritățile din Austria nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla el și au oferit detalii dure despre viitorul ce va veni.  

"Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat", avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria. Vezi AICI toate estimările și semnalul de alarmă tras de Austria, care nu este la primul avertisment despre o criză europeană.

"Nu poate să fie numai de trei zile... va dura cel puțin două săptămâni pentru noi!"

Date fiind aceste informații, Tudor Barbu a realizat, la B1 TV, în emisiunea "Se întâmplă acum", o dezbatere pe această temă alături de români și de Gabriel Salman, speaker și trainer educațional, în care au atins mai multe puncte importante și în care au stabilit toate detaliile de care românii ar trebui să țină cont începând de acum. 

Întrebat despre durata crizei generate de lipsa curentului electric timp de trei zile, în România, un invitat din emisiune, ce a vrut să rămână anonim, a spus: "Nu poate să fie numai trei zile! Trei zile abia rezistă Poliția, Armata și restul autorităților, dar nu la noi, ci în țări unde acestea sunt pregătite să întâmpine un asemenea eveniment. La noi pot să vă spun că autoritățile vor fi depășite din prima zi. O criză de trei zile poate fi generată de haosul din sistemul electric, dar nu poate să fie numai de trei zile... va dura cel puțin două săptămâni pentru noi! (...) Eu spun că 40% din populație va fi cât de cât pregătită, în timp ce 60% greu va trece peste așa ceva. Inclusiv ministrul austriac de Interne a spus că instituțiile esențiale, adică Poliție și Armată, nu vor putea garanta operațiunile de urgență decât 72 de ore, după care se vor retrage în cazărmi și vor sta 4 zile în stare de urgență".

Mircea Badea, teorie a conspirației despre "Blackout", pana de curent catastrofală la nivel european, ”concediul forțat” de 14 zile care ar urma

"Există niște caracteristici ale poporului român. Sunt două rele și una bună. Te poate omorî, efectiv!"

Întrebat cât de pregătită este România, cât de pregătit este sistemul de stat pentru a gestiona o astfel de criză, Gabriel Salman a spus: "în primul rând, eu știu că există niște caracteristici ale poporului român, pe care e musai să le luăm în considerare. Sunt două rele și una bună. Cea bună constă în  faptul că cei mai mulți oameni de la oraș, în situația noastră, a României, au niște rude la sate, în zona rurală. Și dacă au un plan foarte bine pus la punct, care este executat repetitiv până la perfecțiune, pentru ca atunci când se întâmplă să știi exact ce ai de făcut, pot să se salveze, pot să supraviețuiască.

Sunt și două rele, care la noi înseamnă dezastru. În primul rând, suntem ca și popor într-o stare de negare totală. Noi avem obiceiul ăsta de a nega și spera că cineva sau ceva, sau Dumnezeu, sau statul o să intervină și o să ne salveze. Ceea ce este fals. E fals total! Credința asta te poate omorî, efectiv!

A doua problemă constă în faptul că suntem extrem de dezbinați. Într-o asemenea situație, numai colaborarea ne poate salva, iar noi nu suntem pregătiți pentru colaborare. Colaborarea înseamnă ca înainte să se întâmple asta, poate mâine, poate nu știu când, dar acum cât este timp și nu avem nicio problemă în sensul ăsta putem crea grupuri de sprijin, unde ne retragem, cu cine ne întâlnim, cine ne sprijină în situația asta, pentru că de unul singur nu o să supraviețuiești".

Norvegia a lansat campania de auto-pregătire a populației pentru o astfel de criză

Norvegia a lansat pe 1 noiembrie, timp de o săptămână, o campanie la nivel național privind auto-pregătirea în cazul unei astfel de crize. 

"Cu un stoc mic de rezervă din ceea ce depinzi cel mai mult: apă, alimente, medicamente și surse de căldură – EȘTI MAI BINE ECHIPAT SĂ TE DESCURCI SINGUR PENTRU CÂTEVA ZILE”, scrie baerum.kommune.no.

De asemenea, aceeași sursă notează că vremea extremă este unul dintre principalele motive care pot duce la astfel de crize: "Vremea extremă poate duce la pierderea infrastructurii critice, cum ar fi electricitatea, apă și rețelele mobile".

După știrea prezentată de Norvegia, Gabriel Salman a completat că nu este nicio problemă dacă ne pregătim din timp.

Cu toate acestea, mesajul său nu face referire la faptul că trebuie să vă faceți stocuri enorme de produse sau alimente, dat fiind faptul că pana de curent nu va dura o veșnicie, ci câteva zile.

"Eu nu mai cred în coincidențe și vă garantez că oamenii ăștia, ISU, autorități... vă garantez cu absolută certitudine că nu vă vor anunța decât când va fi prea târziu pentru noi. Adică nu vor anunța cu mult înainte pentru a nu declanșa haos sau panică. Iar când va apărea pe RO-ALERT această informație nu prea o să mai puteți face aproape nimic. Din acest motiv, este necesar să luați în considerare ceea ce spun austriecii, ceea ce spun nemții, norvegienii și suedezii și să vă pregătiți, pentru că nu dăunează cu absolut nimic.

Ceilalți oameni, fiind în starea aia de negare, ne consideră pe cei care ne pregătim nebuni la cap sau instigatori. Nu e adevărat! Pentru că orice astfel de pregătire înseamnă dezvoltare personală și supraviețuire într-o anumită situație.

Sunt oameni de la un anumit nivel care vor ști dacă acest lucru se va întâmpla și probabil că vor anunța chestia asta. Asta nu se întâmplă brusc! Că e erupție solară, că este atac nuclear, atac cibernetic sau altceva, nu distrug tot odată sau nu vin instantaneu, ci vine într-un timp, însă unii vor știi cu ceva timp înainte, dar nu vor anunța populația atunci, pentru că le încurcă socotelile", este de părere Gabriel Salman. 

Ce înseamnă primele trei zile din Blackout pentru un oraș ca București. Ce se va întâmpla în primele trei zile

"Prima zi va fi de confuzie, nimeni nu va știi ce se întâmplă și o să spere că se va remedia, dar nimeni nu va ști ce s-a întâmplat, nu au cum. În a doua zi, o să înceapă să se instaureze frica, pentru că utilitățile nu mai funcționează, pentru că marea majoritate nu sunt pregătiți nici pentru acele trei zile și în a treia zi o să înceapă dezastrul.

În a treia zi lumea își va pierde răbdarea, vor claca foarte mulți, pentru că, nefiind pregătiți în niciun fel, frica se transformă în panică. Frica e sănătoasă și bună când pericolul e iminent, dar frica generează panică, iar panica duce la hotărâri cretine, creierul nu mai funcționează și intervine supraviețuirea și atât! S-a dus cu moralitatea, s-a terminat cu legile, iar oamenii pe care-i vedem buni o să vedem cum se transformă în bestii. Și asta într-un timp scurt. Aia o să fie catastrofă! Situația în care ne aflăm acum o să li se pară o plimbare în parc față de ceea ce va fi atunci într-o astfel de situație (n.r. de Blackout)", a completat Salman.

Pe de altă parte, invitatul anonim din emisiune a completat, în opinia sa: "în prima zi, primele ore, va fi o devalizare a magazinelor. Deja în a doua zi jafurile vor fi cam peste tot, pentru că noi nu suntem pregătiți ca ceilalți. Și a treia zi... scapă cine poate. Cei care s-au pregătit pornesc pe jos spre locurile unde trebuie să ajungă, pentru că nu vor mai avea cu ce. Mașinile vor fi rechiziționate, nu vor putea trece peste anumite baricade pe care le vor face unii rău intenționați, așa că vom merge pe jos pentru a ajunge în locul clar pe care l-ai stabilit cu familia și prietenii.

Altfel, te închizi în apartamentul tău. Dacă ai rezerve pentru câteva zile vei supraviețui, dacă nu... nu".

Tudor Barbu, părere despre Blackout

"Nu discutăm despre o comedie, ci despre o strategie. Austriecii spun așa: la noi, în Viena, nu se mai pune problema dacă, se pune problema când se va întâmpla. Apropo, ăia cu plasticul în portofele (n.r carduri bancare), uitați de ele! Bancomatele nu vor mai funcționa. Nu ai ce face cu cardul, POS-ul e mort, iar banii din buzunar, de la saltea, nu au nicio valoare pentru că nu ai cui să-i dai. Prosteala asta cu "faceți în debara rezerve" e o tâmpenie!", a spus jurnalistul Tudor Barbu.

Opiniile celor doi, Tudor Barbu și invitatul anonim, au fost negate de Salman, care a spus că scenariul jafurilor este mai departe de adevăr. 

"Există niște perioade până vor ajunge oamenii să facă lucrurile astea. Da, vor ajunge cu absolută certitudine, dar prima perioadă e cea de negare, e o pană, se rezolvă!", a spus el.

Primele 3 lucruri pe care trebuie să le faci când apare Blackout-ul

"1. Părăsirea locurilor urbane.

2. Asigurarea medicamentelor și a hranei pentru cel puțin două săptămâni: conserve și lucruri simple. Cămara plină nu are valoare, pentru că va fi pentru alții.

3. Un plan foarte bine pus la punct ca în caz de ceva să se întâlnească într-un anumit punct. Trebuie să ia legătura cu alte comunități pentru a putea să supraviețuiască dacă perioada e mai lungă", susține invitatul anonim.

Tudor Barbu: Să ai în ghiozdan toate actele importante, în original!

"1. Să se pregătească fizic și mental! Fizic mai ales, pentru că degeaba ai echipament dacă nu poți să-l cari. 

2. Să aibă un grup de sprijin pe care-l formează acum. 

3. Să aibă un traseu exact pe care-l execută. Dacă nu încep în momentul ăsta și se întâmplă, nu vor putea face absolut nimic atunci", a spus și Salman.

Urmează o criză a APEI în România? ANAR avertizează: Impact major. Fenomene extreme cu efecte imediate

Atacurile cibernetice, cauza Blackout-ului? Detalii după criza din alimentarea cu benzină și motorină

Telespectator: Conferința de la New York din 9 iulie 2021, denumită "Poligonul cibernetic" are legătură cu Blackout-ul?

Gabi Salman: Cu siguranță! Au avut deja loc atacuri cibernetice, nu neapărat în domeniul energiei electrice, dar a fost întreruptă o bună bucată de timp alimentarea cu benzină, cu motorină, niște țevi foarte importante din SUA au fost atacate cibernetic. Atacul cibernetic e cât se poate de real.

De ce 14 zile și nu 13 sau 16 zile?

Un alt telespectator a întrebat de ce se spune că 14 zile va dura pana de curent și nu 13 zile sau mai multe. 

"De ce 14 zile? Pentru că dacă reușești să supraviețuiești 14 zile, cu siguranță vei găsi o comunitate unde vei putea să continui viața", au spus invitații.

Atenționare legată de Radio

Radio-ul este obiectul pe care austriecii îl recomandă să-l avem în cazului unei pene de curent, încă în emisiune s-a atras atenția că nu este vorba despre un radio cu FM, ci unul cu posibilitatea de a avea undele medii, pentru că pe acelea se vor transmite informații.

Vezi și: Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent

Ce ar trebui să faci imediat?

"AR TREBUI SĂ AI ASTA ACASĂ", recomandări din partea DSB (Directoratul pentru Protecție Civilă și Planificarea Situațiilor de Urgență) Norvegia

Exemplu de stoc de urgență:

- 9 litri de apă de persoană

- două pachete de pâine crocantă de persoană

- un pachet de fulgi de ovăz de persoană

- trei cutii de conserve sau trei pungi de alimente uscate de persoană

- trei cutii cu toppinguri cu termen de valabilitate lung de persoană

- niște pungi de fructe uscate sau nuci, biscuiți și ciocolată

- medicamentele de care sunteți dependent

- soba cu lemne, gaz sau parafina pentru încâlzire

- grătar sau aragaz care funcționează pe gaz

- lumânări, lanternă cu baterii sau lampă cu kerosen

- chibrituri sau brichetă

- haine calde, pătură și sac de dormit

- trusă de prim ajutor

- radio DAB alimentat de baterie

- baterii încărcate și încărcător de telefon mobil pentru mașină

- șervețele umede si dezinfectant

- hârtie igienică

- ceva numerar

- combustibil 

- lemn de foc / gaz / kerosen / alcool pentru încălzire și gătit

- tablete de iod la evenimente nucleare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel