Black Friday. Retailerii din România se aşteaptă la o creştere a vânzărilor între 60% şi 200%
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Retailerii din România se aşteaptă la o creştere a vânzărilor între 60% şi 200%, la ediţia din acest an a "Black Friday", comparativ cu o perioadă fără reduceri, reiese dintr-o analiză realizată de o companie specializată în e-mail marketing.  

În acest context, cu ocazia evenimentului cu cele mai mari reduceri, cele mai active companii sunt din domeniile: electro-IT, fashion, beauty, travel, auto şi banking.

"Indiferent de mărimea sau specificul magazinului, retailerii au înţeles cât de importantă este planificarea campaniilor promoţionale, în special cum este cea de 'Black Friday'. Astfel, pentru a-şi atinge obiectivele de vizibilitate a brandului, fidelizare a clienţilor sau de creştere a vânzărilor, companiile pun accent tot mai mare pe calitatea bazei de date a clienţilor, investind în creşterea şi segmentarea acesteia. Real vorbind, vânzarea nu se face doar prin reduceri, ci începe din baza de date, care să aibă contacte valide, construită după numeroase criterii care să ajute la o targetare cât mai precisă a clienţilor. Retailerii care nu îşi pregătesc din timp baza de date pentru campania de 'Black Friday' şi care nu comunică clar şi structurat în această perioadă ar putea să piardă oportunitatea de a avea vânzări cu până la 60% mai mari sau chiar mai mari", explică Andrei Georgescu, co-fondator White Image.

Conform analizei de specialitate, de "Black Friday", cele mai folosite canale de promovare şi vânzare sunt email-ul şi SMS-ul, în care companiile investesc între 3.000 şi 15.000 de euro pentru comunicare. În medie, un retailer trimite între trei şi şapte e-mail-uri cu conţinut diferit, înainte şi în timpul weekendului de "Black Friday", respectiv două SMS-uri, pentru anunţarea ofertelor. De asemenea, pentru a-şi maximiza şansele de dublare a vânzărilor faţă de o zi obişnuită, retailerii încep pregătirea campaniilor promoţionale cu 3-4 luni înainte de "Black Friday", construindu-şi strategia de promovare, pornind de la baza de date despre clienţii lor, susţin specialiştii.

În 2022, cu ocazia "Black Friday", retailerii vor include toate categoriile de produse, aşteptându-se la o creştere a valorii medii a comenzii cu aproximativ 20%, pentru aproape acelaşi număr de produse, comparativ cu anul trecut, creşterea valorii fiind influenţată de inflaţie. Totodată, în magazinele online, sunt aşteptate reduceri şi la produsele din colecţiile noi.

"Pe lângă electronice, electrocasnice, fashion, produse cosmetice şi vacanţe, vor exista promoţii şi pentru maşini şi piese auto şi pentru diverse servicii. Totodată, în perioada campaniilor de Black Friday, băncile cresc numărul de rate de la 6-12 la 20 sau chiar 36 de rate, pentru achiziţii prin carduri de cumpărături în numeroase magazine", se menţionează în comunicat.

Fondată în anul 2003, White Image este prima şi cea mai mare companie de e-mail marketing din România. În prezent, compania oferă servicii de email marketing, creare şi concepere campanii de marketing, SEO şi alte servicii de promovare pentru sute de clienţi din România, Europa şi Asia, din domeniile auto, banking, travel, retail, ecommerce, pharma şi altele.

Black Friday 2022. Buget prestabilit, urmăriţi evoluţia preţurilor

Black Friday 2022 se anunță a fi cel mai mare eveniment de cumpărături al anului.

Black Friday 2022 România se organizează pe 11 noiembrie 2022. Conform tradiției americane, Black Friday este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie (Ziua Recunoștinței), adică pe 25 noiembrie 2022. E foarte posibil să avem două perioade de reduceri, care se pot extinde peste ambele weekend-uri sub numele de Black Weekend 2022.

Odată cu trecerea anilor, tot mai multe magazine participă la Black Friday, oferind reduceri la cât mai multe produse din orice domeniu. 

Unele site-uri de cumpărături vă permit să configurați o listă de favorite, în care să adăugați produsele pe care doriți să le cumpărați. Având deja o listă cu produsele favorite, va fi mult mai ușor să aflați când prețurile scad.

Atenție, doar pentru că în descrierea unui televizor scrie că are 4K și HDR, nu înseamnă și că veți primi ceea ce căutați. Îndreptați-vă spre branduri pe care le știți deja.

Cinci sfaturi pentru a nu cumpăra impulsiv:

- respectaţi un buget prestabilit

- urmăriţi evoluţia preţurilor

- comparaţi preţurile

- faceţi o listă cu produse

- nu cheltuiţi economiile.

Puţini ştiu cum a apărut ideea acestui eveniment anual şi cum a primit numele de Black Friday. Totul a început cu doi bancheri de pe Wall Street, care au cumpărat o cantitate semnificativă de aur în SUA, în speranţa creşterii preţului global şi pentru a-l vinde cu profituri uriaşe. În schimb, vineri, 24 septembrie 1869, în ziua denumită ulterior Black Friday, piaţa aurului din SUA s-a prăbuşit şi acţiunile celor doi au semănat faliment pe Wall Street.

Ani mai târziu, Black Friday şi-a căpătat semnificaţia actuală, iar pentru americani, această zi are o dată clară: e vinerea care urmează după Ziua Recunoştinţei. Astfel, oamenii se trezesc după masa festivă şi se îndreaptă spre magazine.

Ofiţerii de poliţie din Philadelphia au fost primii care au asociat Black Friday cu momentul de după Ziua Recunoştinţei. Acest lucru se întâmpla în 1950, când mai mulți suporteri au venit în oraş pentru un meci, blocând traficul şi provocând haos general. Poliţiştii nu şi-au putut lua liber, lucrând în ture întregi şi obositoare pentru a controla prăpădul din acea zi de Black Friday, notează Mediafax. Ulterior, numele s-a răspândit, iar comercianţii au transformat totul în avantajul lor. Black Friday s-a transformat în cel mai mare eveniment de cumpărături din SUA, când magazinele reduc preţurile pentru a spori profiturile şi a da startul sezonului festiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel