Biserica Sfântului Mormânt se redeschide miercuri dimineață
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim îşi va redeschide porţile după ce Israelul a renunţat marţi la un plan de impozitare şi la o propunere legislativă privind proprietatea, acţiuni ce au dus la declanşarea unui protest de trei zile, transmite Reuters.
Într-o declaraţie a liderilor creştini din Ierusalim se anunţă că biserica va fi redeschisă miercuri dimineaţa.
"Biserica Sfântului Mormânt va fi redeschisă pentru pelerini mâine, la ora 04,00 (02,00 GMT)", au indicat bisericile creştine, potrivit AFP.
Biserica Sfântului Mormânt, cel mai sfânt loc al creştinătăţii şi destinaţie turistică importantă din Ierusalim, a rămas închisă şi marţi, pentru a treia zi consecutiv, în semn de protest împotriva unor măsuri fiscale israeliene, informase anterior AFP.
O decizie fără precedent
Liderii bisericilor ortodoxe greacă, armeană şi catolică, biserici care împart administrarea locului sfânt, au luat duminică hotărârea fără precedent de a închide porţile Bisericii Sfântului Mormânt, construită pe locul în care, potrivit tradiţiei creştine, a fost crucificat şi înmormântat Iisus Hristos.
De atunci, mii de pelerini şi de turişti din lumea întreagă au găsit masivele porţi din lemn închise. Deciziile anterioare de închidere au fost foarte rare în cursul ultimului sfert de secol şi au vizat perioade limitate de timp.
Liderii religioşi au denunţat decizia recentă a municipalităţii israeliene din Ierusalim de a le impune plata de impozite pe o parte a bunurilor imobiliare. Impozitele nu vizează lăcaşurile de cult precum cel al Sfântului Mormânt, ci proprietăţile care generează venituri, cum ar fi chiriile, precizează municipalitatea.
150 de milioane de euro
Arieratele se ridică, potrivit primăriei, la aproximativ 150 de milioane de euro, sumă de bani care nu va mai finanţa importante proiecte de binefacere, susţin clericii.
Liderii religioşi protestează şi împotriva unui proiect de lege care ar permite autorităţilor israeliene să exproprieze terenurile vândute de Biserica ortodoxă unor investitori privaţi. Iniţiativa legislativă, care prevede compensaţii financiare pentru investitori, doreşte să dea asigurări rezidenţilor cărora le era teamă că ar putea fi evacuaţi de investitori pentru variante mai profitabile, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News