Biserica parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, ocrotită de Sf. M. Mc. Eustaţie, Teopista, Agapie și Teopist, îşi sărbătoreşte hramul. Programul evenimentului
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 15 sep 2022, 14:38
WhatsApp
Biserica parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, situata în bulevardul Pache Protopopescu, nr. 90 A (zona Piata Iancului), este singurul locaş de cult din București care păstrează părticele din moaștele Sfinților Mucenici EUSTAȚIE, ale soției sale TEOPISTA și ale fiilor lor AGAPIE și TEOPIST. Aceasta a fost  o familie creștină martirizată pentru credința în Hristos la Roma în jurul anilor 122-123, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138). Cei patru mucenici sunt prăznuiți în fiecare an la 20 septembrie.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, au fost aduse la biserica Iancu Vechi-Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie.

Anul acesta, sarbatorirea hramului de toamna al parohiei Iancu Vechi-Matasari va debuta sâmbătă 17 septembrie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Racla cu Moaştele Sfinţilor M. Mc. Eustație, Teopista, Agapie și Teopist va fi dusă pentru închinare la această prestigioasă instituţie muzeală naţională, în intervalul orar 12:00-18:00.

După slujba Vecerniei oficiată de la ora 16:00 în pridvorul bisericii din lemn TUREA, va fi organizată o procesiune cu Sfintele Moaste pentru a da o mărturie creştină şi a-i face cunoscuţi mai bine pe Sf. Mari Mc. Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist în cetate, mai ales că Muzeul Satului este vizitat de foarte mulţi bucureşteni în zilele de weekend.

Programul hramului este urmatorul:

SÂMBĂTĂ, 17 SEPTEMBRIE (Muzeul Satului)

15.00-16.00 - Concertul BUCURIA CREDINŢEI (a XII-a ediţie, partea întâi) susţinut de Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, dirijat de părintele Arhid. Prof. Răzvan-Constantin Ştefan şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa) şi GRUPUL DE GOARNĂ SECUIASCĂ DE VÂNĂTOARE DIN ROMANIA;

16.00-17.00 - Slujba Vecerniei în pridvorul bisericii din lemn TUREA, amplasata in partea noua a Muzeului Satului;

17.00 - 17.30 - procesiune cu racla cu Sfintele Moaște în incinta Muzeului Satului;

DUMINICA, 18 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30 - Utrenia;

9.30 - Procesiune cu Sfintele Moaste in jurul bisericii;

9.45 - Sfânta Liturghie;

17.30 - Slujba Vecerniei;              

18.30 - Concertul intitulat BUCURIA CREDINTEI (editia a XII-a, partea a doua)

           sustinut de corul mixt CANTICUM dirijat de Razvan Rados

         şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa);

LUNI, 19 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

17.30 - Slujba Vecerniei cu Litie.

MARTI, 20 septembrie, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30 - Utrenia;

10.00 - Sfânta Liturghie.

11.45 - Slujba de pomenire a ctitorilor, slujitorilor, binefacatorilor bisericii si membrilor comunitatii parohiale trecuti la Domnul.

La evenimentele organizate cu prilejul hramului vor participa preoţi din Protoieria Sectorului 2 Capitală, profesori şi elevi de la şcolile gimnaziale şi colegiile naţionale din cuprinsul parohiei şi alţi invitaţi. Vor mai participa membri ai Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti din România care îl au ca ocrotitor pe Sf. M. Mc. Eustaţie.

* * *

Sfântul Mare Mucenic Eustație a fost un vestit comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), care înainte de a se converti la credința în Hristos se numea Plachida. În timp ce se afla la vânătoare, Plachida a întâlnit o cireadă de cerbi pe care a început să o urmărească. La un moment dat, între coarnele unui cerb, a văzut strălucind chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: „Pentru ce mă gonești Plachida? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoții mei care îți va arăta calea pe care să o urmezi!”. Plachida a mers la un preot din Roma care i-a predicat învățătura creștină, apoi a primit Taina Sfântului Botez împreună cu toată familia lui.

El a fost botezat cu numele de Eustație, soția sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist. Nu peste multă vreme, Eustație și-a pierdut averea, soția sa a fost luată în robie, iar cei doi fii au fost răpiți de fiare sălbatice. Sărac și îndurerat, dar cu nădejde în Dumnezeu, Eustație a trăit cincisprezece ani într-un sat din Egipt ca păstor al oilor și paznic al pământurilor unui om bogat.

În urma unei înfrângeri pe câmpul de luptă, împăratul Traian și-a adus aminte de viteazul său comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de întoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustație și-a reîntâlnit soția si pe cei doi fii. Datorită iscusinței militare a Sfântului Eustație, împăratul Traian i-a învins pe dușmani și i-a redat comandantului său demnitatea inițială.

În timpul împăratului roman Hadrian (117-138), Eustație și familia sa au avut din nou de suferit. Când a aflat că sunt creștini, împăratul i-a obligat să jertfească idolilor. Eustație, Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist au refuzat, astfel că au fost aruncați în groapa leilor, care nu s-au atins de dânșii. Atunci, împăratul a poruncit să fie aruncați într-un cuptor de aramă înroșit.

După moartea lor martirică, creștinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri și le-au îngropat după cuviință, slăvind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat întru Sfinții Săi.

Diac. Marius D. OBLU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?