Biserica Ortodoxă Română, val de solidaritate pentru refugiații din Ucraina. Ajutorul oferit se ridică la câteva milioane de euro
Sprijinul oferit de clericii și credincioșii din cuprinsul Patriarhiei Române până în 13 martie a fost estimat la 4 milioane de euro în emisiunea Realitatea Spirituală.
„În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme”, a transmis luni, 7 martie, Părintele Patriarh Daniel.
„Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor”, a adăugat Patriarhul României, care le-a mulțumit în mod deosebit eparhiilor aflate la granița cu Ucraina.
Oamenii Bisericii, obișnuiți să ofere mereu sprijin concret, din dragoste pentru aproapele, au fost primii care au prevăzut criza refugiaților după ce, în 24 februarie, a izbucnit războiul din Ucraina.
Ierarhii eparhiilor situate la graniță au vizitat punctele de trecere a frontierei din jurisdicția lor pentru a aduce ajutoare și a identifica nevoile apărute.
„O imagine a unui preot împărţind dintr-un lighean albastru de plastic gogoşi calde copiilor ucraineni refugiaţi peste graniţă în România din calea războiului este, în opinia mea, emblematică pentru bunătatea născută din credinţă”, a scris istoricul Marius Oprea la scurt timp după izbucnirea războiului.
„E un rol pe care Biserica l-a înţeles cu asupra de măsură în ultimii ani, şi l-a însuşit pe deplin şi îl îndeplineşte cu smerenie şi fără publicitate”, a adăugat el, conform Basilica.ro.
Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin acordat refugiaților ucraineni, Patriarhia Română a schimbat destinația platformei „Ajută cu bucurie”, lansată la începutul pandemiei de Covid-19. Prin intermediul ei, oamenii pot ajuta financiar, material, sau se pot înscrie ca voluntari.
Patriarhia Română a trimis un tir cu ajutoare pentru refugiații ajunși în Republica Moldova. Produsele, în valoare de 228.293 de lei au fost distribuite în centrele pentru refugiați de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.
Pentru sprijinirea refugiaților, Patriarhia Română a mai primit un ajutor financiar în valoare de 100.000 de dolari americani de la Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC) a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din America.
Luni, 7 martie, Președintele Federației Filantropia a Patriarhiei Române și voluntarii IOCC au vizitat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetu Marmației, pentru a-și oferi sprijinul.
Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, în perioada 1-10 martie, o colectă pentru sprijinirea refugiaților ucraineni și a pus la dispoziție spații de cazare pentru 300 de persoane.
Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) de la Facultatea de Teologie din București şi Parohia „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, au organizat la București o colectă de ajutoare pentru refugiaţi.Parohia „Ceauș Radu” din București a donat o mare parte din transportul de ajutoare care au ajuns în 8 martie la un orfelinat din Odesa, prin eforturile Parohiei Niculițel din Episcopia Tulcii, județ situat la granița cu raionul Odesa al Ucrainei, în care trăiesc numeroși etnici români.
În colaborare cu autoritățile locale, două case de tip familial construite în cadrul Așezământului de la Valea Plopului, județul Prahova, al Părintelui Nicolae Tănase, găzduiesc 39 de copii orfani din regiunea Odesa.
Arhiepiscopia Craiovei
Arhiepiscopia Craiovei și Asociația Vasiliada a eparhiei au identificat 100 de spații de cazare, au găzduit deja 12 refugiați în tranzit și asigură pentru aceștia masă gratuită și servicii de consiliere juridică și psihologică. Parohiile au realizat o colectă de bani, alimente și obiecte de necesitate.
Arhiepiscopia Timișoarei
Mitropolitul Banatului s-a implicat în deblocarea tranzitului migranților ucraineni de la granița româno-maghiară și ține permanent legătura cu parohia și comunitatea ucraineană din Timișoara, pentru identificarea nevoilor care apar.
Centrul eparhial, Fundația Filantropia Timișoara și parohii din cuprinsul eparhiei au strâns pentru refugiați alimente, medicamente și obiecte de necesitate în valoare de 150.000 lei, precum și fonduri în valoare de 55.000 lei. Tot ajutorul acordat de Biserica Ortodoxă Română îl aflați de pe Basilica.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News