Biserica Ortodoxă din Ucraina mută Crăciunul. Nu mai vor să sărbătorească odată cu rușii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
 Numărul ateilor din România a explodat cu 175%, față de 2011. Peste două milioane și jumătate de români nu au vrut să-și declare religia / Foto: Pixabay, de StockSnap
Numărul ateilor din România a explodat cu 175%, față de 2011. Peste două milioane și jumătate de români nu au vrut să-și declare religia / Foto: Pixabay, de StockSnap
Biserica Ortodoxă din Ucraina schimbă data la care se va sărbători Crăciunul.

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus conform calendarului Iulian, scrie The Guardian. Însă, după invazia lui Vladimir Putin din februarie, biserica ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o îndepărtare de Rusia și o apropiere vizibilă spre vest.

Problema datei la care se sărbătorește Crăciunul a fost un subiect de dezbatere mult timp în Ucraina. În mod tradițional, Biserica sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, în același timp cu Patriarhia Moscovei, care a binecuvântat războiul lui Putin. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susținător proeminent al lui Putin și a spus că soldații ruși care vor fi uciși vor fi curățați de toate păcatele lor.

Din 2017 ziua de 25 decembrie este sărbătoare legală în Ucraina

În 2017, 25 decembrie a devenit sărbătoare legală în Ucraina. Biserica Ortodoxă a țării a permis anterior rostirea rugăciunilor la această dată. La o ședință a sinodului său din octombrie și în urma solicitărilor, Mitropolia de la Kiev a anunțat că parohiile ar putea ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din toată țara.

Într-un interviu, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Yevstratiy Zoria, a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25, care anul acesta cade duminică.

"Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic. Eu personal voi decide ce să fac după ce vorbesc cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes, a spus el. 

"Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, o treime dintre enoriași doreau să se mute la Crăciunul de Vest", a spus el. Arhiepiscopul a recunoscut că sprijinul a fost acum mai mare.

Preoții ucraineni nu îl mai menționează pe Kirill în rugăciuni

Din 2019, 1.600 de parohii s-au alăturat bisericii ortodoxe din Ucraina din biserica ortodoxă ucraineană, care până de curând era loială patriarhatului Moscovei. Acum s-a distanțat de Patriarhul Kirill, aproximativ jumătate dintre eparhii nu-l mai menționează în rugăciuni.

Cele două biserici poartă nume similare. Predecesorul președintelui Volodimir Zelenski, Petro Poroșenko, a încercat să forțeze biserica ortodoxă ucraineană să se redenumească legal biserica ortodoxă rusă din Ucraina. Tentativa a eșuat după ce partidul pro-Kremlin Blocul de Opoziție – acum scos în afara legii – a făcut apel la Curtea Constituțională. 

Trecerea la data de 25 decembrie face parte dintr-un proces național mai amplu de dezmembrare a simbolurilor Rusiei, Uniunii Sovietice și comunismului, care a luat amploare în 2014, când Putin a anexat Crimeea și a declanșat o revoltă pro-Moscova în regiunea de est Donbas. Statuile lui Lenin au fost dărâmate. Ministerul Culturii al Ucrainei a numit un consiliu de experți care să decidă ce să facă cu alte monumente, dar și cu străzile sovietice care poartă numele unor personalități culturale rusești, inclusiv Pușkin și Tolstoi.

"Nu o numim de-rusificare. Este vorba despre a face față consecințelor totalitarismului rus", a declarat săptămâna trecută ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel