Data publicării:

Biserica Ortodoxă din Amsterdam, decizie referitoare la Patriarhia Moscovei

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse
Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse

Biserica Ortodoxă din Amsterdam, Olanda, și-a anunțat ruptura cu Patriarhia de la Moscova, Rusia. Acesta este primul caz cunoscut de rupere a legăturilor cu Patriarhia Moscovei a unei biserici occidentale din cauza invaziei din Ucraina.

Biserica Ortodoxă din Amsterdam, Olanda, anunță în mod oficial ruperea de Patriarhia Moscovei, ca urmare a deciziei Rusiei de a invada Ucraina.

Este primul caz în care o Biserică Ortodoxă care se rupe de Moscova, de la începerea războiului, din 24 februarie, potrivit Nexta.

„Clerul ia decizia dificilă de a rupe legăturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina”, spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Olanda.

De-a lungul timpului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a refuzat să condamne decizia Rusiei de a ataca Ucraina.

Patriarhul Kirill nu vrea să-și folosească influenţa pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a răspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-şi folosi influenţa pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina, relatează dpa.

În schimb, într-o scrisoare adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a învinuit 'forţele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor' drept responsabile pentru acest conflict. Kirill a acuzat NATO că îşi extinde prezenţa militară la graniţele Rusiei şi ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac, el repetând astfel argumentele formulate de Kremlin. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să 'reeduce' oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei. 'Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei', a afirmat Kirill în scrisoare.

Consiliul Mondial al Bisericilor a publicat o traducere în limba engleză a scrisorii lui Kirill, datată 10 martie, pe site-ul său.

Într-o scrisoare datată 2 martie, Ioan Sauca, secretarul general interimar al consiliului, i-a cerut patriarhului Kirill să aibă un rol de mediator pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Această solicitare nu a fost acceptată în răspunsul patriarhului rus. Consiliul reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, organizaţi în 352 de biserici din aproximativ 120 de ţări. Biserica Ortodoxa Rusă este membru al consiliului din 1961.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel