Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a acuzat pe Patriarhul Kirill de erezie. Apel către Patriarhia Constantinopolului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a acuzat pe Patriarhul Kirill de erezie. Apel către Patriarhia Constantinopolului - Foto Agerpres
Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a acuzat pe Patriarhul Kirill de erezie. Apel către Patriarhia Constantinopolului - Foto Agerpres
Biserica Ortodoxă a Ucrainei s-a adresat cu un apel Patriarhului Constantinopolului şi l-a acuzat pe Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusiii Kirill de erezie. 

Biserica Ortodoxă a Ucrainei cere ca concepţia de "lume rusă" (russkii mir) să fie declarată eretică, iar Patriarhului să i se retragă drepul de a ocupa scaunul patriarhal.

"Anul acesta, pe 15 mai a fost dată publicităţii Declaraţia referitoare la 'lumea rusă', document pe care iniţial şi-au pus semnătura peste 340 de lideri ortodocşi din diferite ţări ale lumii. Numărul acestora a ajuns în prezent la o mie.

După cum se remarcă în prezenta Declaraţie, 'lumea rusă' este o doctrină neortodoxă, eretică, condamnată de Consiliul de la Constantinopol din 1872", se arată în scrisoarea lui Bartolomeu, citată de Agenţia de presă RBK.

Patriarhul Kiril a primit interzis în Lituania

Pe 23 iunie, autorităţile lituaniene i-au interzis accesul pe teritoriul ţării baltice Patriarhului Kirill.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că interdicţia impusă Patriarhului Kirill de intrare pe teritoriul Lituaniei reprezintă o încălcare a drepturilor lituanienilor ortodocşi şi o încercare de a separa Capul bisericii de enoriaşii săi, a anunţat Vahtang Kipşidze, şef adjunct al Departamentului Sinodal pentru relaţiile dintre Biserică, societate şi mass-media.

După cum a mai declarat acesta pentru Agenţia de presă RBK, "această măsură este îndreptată împotriva credincioşilor Bisericii Ortodoxe Ruse care trăiesc în Lituania, nu numai vorbitori de limbă rusă, ci şi lituanieni", scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel