Biserica Angliei poate fi desființată, pe măsură ce creștinii devin minoritari: „A fost dificil încă de la începutul secolului al XX-lea să apărăm faptul că avem o biserică națională”
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 30 noi 2022, 08:58
WhatsApp
Catedrala Canterbury/ FOTO: Pixabay
Catedrala Canterbury/ FOTO: Pixabay
Rezultatele ultimului recensământ, care dezvăluie că Anglia nu mai este o țară majoritar creștină, au declanșat apeluri pentru încetarea rolului bisericii în parlament și școli, în timp ce Leicester și Birmingham au devenit primele orașe din Marea Britanie cu „majorități minoritare”.  

Pentru prima dată într-un recensământ, mai puțin de jumătate din populația Angliei și Țării Galilor – 27,5 milioane de oameni – s-a descris drept „creștini”, cu 5,5 milioane mai puțini decât în ​​2011. Aceasta a declanșat apeluri pentru reformarea urgentă a legilor care impun predarea și închinarea creștină în școli și permit episcopilor Bisericii Angliei să stea în Camera Lorzilor, scrie The Guardian.

În Anglia și Țara Galilor, populația musulmană a crescut de la 2,7 milioane de oameni în 2011 la 3,9 milioane în 2021. În timp ce 46,2% dintre oameni au spus că sunt creștini, 37,2% au spus că nu au religie - echivalentul a 22 de milioane de oameni. Dacă tendințele actuale continuă, vor fi mai mulți atei decât creștini într-un deceniu.

Cifrele scazute ale creștinismului vin chiar după ce regele Carol al III-lea și-a luat titlurile de Apărător al credinței și guvernator suprem al Bisericii Angliei după moartea reginei Elisabeta a II-a. Se pare că va avea parte de o provocare în ceea ce privește modul în care își încadrează monarhia, deși a spus deja că va servi oamenii „oricare ar fi trecutul și convingerile lor”.

Arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a indicat că Biserica știe că se confruntă cu o luptă pentru a opri declinul, spunând că „ne aruncă o provocare, nu numai să avem încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și să ne jucăm rolul în a-l face cunoscut pe Hristos”.

Lynne Cullens, episcopul de Barking, a insistat că biserica nu ar trebui să se simtă „învinsă”. „Suntem precum căpușa Nike”, a spus ea. „Trebuie să coborâm înainte de a urca. Vom evolua într-o biserică mai adaptată la nevoile de închinare ale comunităților așa cum sunt acestea astăzi.”

Dar seculariștii și alții doresc acum încetarea poziției Bisericii Angliei ca biserică națională, statut care îi cere regelui Carol să depună un jurământ pentru a păstra Biserica Angliei, le garantează episcopilor și arhiepiscopilor Bisericii Angliei 26 de locuri în Camera Lorzilor și garantează promovarea cultului creștin în școli.

Vernon Bogdanor, profesor de guvernare la King’s College din Londra, a spus că rezultatele fac argumentul pentru menținerea liderilor Bisericii Angliei în Camera Lorzilor „mai dificil de justificat” și „pune problema retrogradării Bisericii Angliei”.

„Unii vor susține că nu ar trebui să existe o biserică națională care să reprezinte doar o minoritate a populației”, a spus el. „Alții vor răspunde că arhiepiscopii și episcopii caută să reprezinte toate credințele, aducând o perspectivă diferită Lorzilor și că sistemul funcționează.”

Directorul executiv al Societății Naționale Seculare, Stephen Evans, a spus că actualul status quo este „absurd și nesustenabil”, în timp ce profesorul Linda Woodhead, șeful departamentului de teologie și studii religioase de la King's College din Londra, a spus: „Faptul că creștinismul nu mai este religia majoritară înseamnă că politica ei nu este în pas cu societatea.”

Dr. Scot Peterson, savant în religie și stat la Corpus Christi College, Oxford, a declarat: „A fost dificil să apărăm încă de la începutul secolului al XX-lea faptul că avem o biserică națională, dar acum devine o născocire a imaginației. Avea sens ca regele să fie șeful Bisericii Angliei în 1650, dar nu în 2022.”

Locurile cu cea mai mare proporție de oameni care se declară fără religie au fost Caerphilly, Blaenau Gwent și Rhondda Cynon Taf, toate în sudul Țării Galilor, și Brighton și Hove și Norwich în Anglia. Au fost 11 zone în care mai mult de jumătate din populație nu este religioasă, inclusiv Bristol, Hastings în East Sussex și Ashfield în Nottinghamshire, dintre care majoritatea aveau populații minoritare etnice relativ scăzute.

Locurile cu cel mai mic număr de necredincioși au fost Harrow, Redbridge și Slough, unde aproape două treimi din populație provin din medii etnice minoritare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?