Birocrația ÎNGROAPĂ România. Schimbările de care trebuie să ştie toţi românii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb a discutat în cadrul emisiunii DCNews Live despre birocrația din România, dar și despre ce proceduri a adăugat.

Ne pune UE piedică?

De multe ori limbajul folosit de funcționar ne lasă ”mască”. Termenii pe care aceștia îi folosesc sunt greu de înțeles de către oamenii de rând.

Întrebată cine stabilește aceste formulări, de se ce contorsionează limbajul oamenilor obișnuiți și mai ales de ce există o fractură între Uniunea Europeană și cetățeni, Rovana Plumb a răspuns: ”Am spus și o să repet de fiecare dată. Autoritățile române și Comisia Europeană lucrează pe bază de parteneriat. De fiecare dată de câte ori am fost la Bruxelles am spus în felul următor: că dacă România greșește cu ceva în ceea ce privește fondurile europene atunci această greșeală se răsfrânge și la nivelul comisiei Europene pentru că există un dialog permanent.” 

Modificări

Ministrul delegat al Fondurilor Europene a anunțat la DCNews simplificarea mai multor proceduri.

”Ce pot să vă spun din punct de vedere al birocrației, există foarte multe prevederi în legislația din România care sunt în plus față de cerințele regulamentelor europene în ceea ce privește absorbția fondurilor, a banilor. De aceea noi am plecat și pe principiul de a simplifica aceste proceduri, de a le scoate acele prevederi care nu sunt solicitate de către Comisia Europeană, în așa fel încât să facilităm accesul beneficiarilor la fondurile europene și nu să fugă de ele. Am început acest proces și îl continuăm. Am început, să dau un exemplu, la capitalul uman. Capitalul uman este programul care face investiții în tot ceea ce înseamnă resursă umană în România.”

”În exercițiul anterior pe acest program de resurse umane, accesul la fondurile europene nu putea fi făcut de către acele entități juridice care aveau experiență în domeniu, adică mai accesaseră fonduri europene prin depunerea de proiecte, semnare de contracte. Am sesizat că acest criteriu era unul selectiv și abuziv sens în care l-am eliminat și am deschis piața astfel încât orice entitate juridică să poată să aibă acces la aceste fonduri europene. Nu numai cei care au accesat și înainte pentru că în continuare s-ar fi perpetuat o discriminare.”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul a anunțat modificări și la procedura de semnare a actelor: ”Nu se mai semnează pe fiecare pagină, se folosește semnătura electronică o singură dată.”

Ministrul delegat al fondurilor europene a anunțat că în acest moment este pus în discuție modul cum, începând cu anul 2020, vor fi accesate fondurile europene.  

Procesul continuă

„Procesul de simplificare la nivel național va continua în ceea ce privește actuala perioadă de programare. La nivel european, va fi și este top priority pentru tot ceea ce înseamnă fonduri europene după anul 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

„Alt exemplu pe care vi-l pot da în ceea ce privește simplificarea este acela privind prefinanțările. Dacă până acum nu se dădeau prefinanțări pe proiecte decât pentru salarii, se dădea un avans, ca să spun așa, din proiect, acum am deschis și dăm prefinanțare, asigurăm avans pentru toate tipurile de cheltuieli din proiect. Sunt şi altele pe care le avem în vedere și mă refer aici la toată zona de nereguli. Toată acea legislație referitoare la corecțiile financiare este făcută în anul 2011, din 2011 au trecut aproape 7 ani de zile în care România a evoluat. Pe baza lecţiilor învăţate din exerciţiul financiar anterior, vom clarifica şi vom simplifica modalitatea în care se vor stabili neregulile. De ce? Pentru că beneficiarul, adică cel care depune proiecte pe fonduri europene, trebuie să ştie de la bun început care sunt criteriile în baza cărora va fi evaluat. Nu după ce depune proiectul şi apar eventuale corecţii", a mai adăugat aceasta.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel