Data actualizării:
Data publicării:

Bill Gates și Antony Blinken, întâlniri cu Xi Jinping. H. D. Hartmann, afirmație în premieră / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a spus care sunt culisele întâlnirilor pe care președintele chinez Xi Jinping le-a avut cu Bill Gates și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Vineri, miliardarul american Bill Gates a efectuat o vizită în Republica Populară Chineză, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Liderul chinez a spus despre Gates că este „primul prieten american” pe care l-a întâlnit la Beijing în acest an. 

Ulterior vizitei lui Bill Gates, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit la rândul său de către președintele Xi Jinping.

În cadrul emisiunii Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann, a spus care sunt dedesubturile acestor întâlniri pr care președintele Chinei le-a avut cu unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din lume și cu reprezentantul Washingtonului.

„Vizita lui Bill Gates la Beijing a precedat vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Le unesc pe amândouă, pentru că este un eveniment geopolitic important. Faptul că un miliardar s-a întâlnit cu președintele Xi al Chinei este un lucru de notat în sine. Bill Gates s-a dus ca președinte al fundației sale umanitare Bill & Melinda Gates, fiind în fruntea unei delegații imense de oameni de afaceri americani. Președintele Xi l-a declarat pe Bill Gates singurul prieten american care în ultimele 6 luni a vizitat Beijingul.

A fost declarația care a precedat vizita lui Antony Blinken, care a pus bazele unuia dintre cele mai de jos nivele de întâlnire. A fost primit doar de un demnitar de la Ministerul Afacerilor Externe al Chinei, alături de ambasadorul SUA la Beijing. Nu i s-a întins covor roșu, nu a fost primit cu gardă de onoare, chiar dacă secretarul de stat este al treilea om în SUA“, a sus H.D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI      -      Joe Biden l-a catalogat pe Xi Jinping drept "dictator"

Hartmann, afirmație în premieră

„Sursele mele au confirmat și sunt absolut convins - spun asta în premieră - că întâlnirea neprogramată între secretarul de stat Blinken și președintele Xi a fost decisă la întâlnirea dintre Bill Gates și președintele Xi Jinping. Probabil că Bill Gates a făcut lobby pentru ca președintele Chinei să se întâlnească cu Antony Blinken.

Vizita principalilor oameni de afaceri americani, conducătorii instituțiilor financiare și tehnologice, în Beijing, ne arată că Xi Jinping și Republica Populară Chineză doresc menținerea unor relații economice profunde și puternice. Am pus întrebarea - iar ambasada Republicii Populare la București mi-a răspuns - de ce s-a întâlnit Xi Jinping cu Bill Gates. Dorința exprimată personal de Xi Jinping a fost ca fundația caritabilă Bill & Melinda Gates să continue să dezvolte relațiile cu Republica Populară Chineză. China și-a arătat o fundamentală prietenie față de un miliardar american și față de această fundație.  A fost un semn dat, prin această fundație, marilor corporații americane și marilor investitori financiari, că Republica Populară Chineză, indiferent de stadiul relațiilor politice dintre guvernul chinez și cel american, dorește să mențină relațiile economice la un nivel cât mai ridicat. 

China și SUA fac împreună 40% din producția mondială, sunt prima și a doua economie a lumii. Al treilea argument, comunicat de președintele Xi Jinping, se referă la creșterea economică. Aceasta s-a datorat 70% numai creșterii economice chineze și americane. Aceste două țări nu se pot certa, pentru că ar înseamna un dezastru economic și politic pentru întregul glob. Astfel, președintele Xi și China au pus bazele vizitei secretarului de stat Blinken. Aceea a fost la un nivel mult mai scăzut, discuțiile au fost foarte dure și chiar ministrul de Externe al Chinei a spus că relațiile dintre Beijing și Washington sunt la cel mai de jos nivel“, a precizat H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI      -      Macron s-a autoinvitat la viitorul summit BRICS din Africa de Sud, unde ar putea participa și Putin

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel