Data actualizării:
Data publicării:

Bill Clinton regretă că i-a convins pe ucraineni să renunţe la armele nucleare: Nu cred că Rusia ar mai fi invadat, dacă le aveau

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Fostul preşedinte american Bill Clinton regretă că i-a convins pe ucraineni să renunţe la armele nucleare în 1994. 

"Pentru mine, e ceva personal, pentru că eu i-am convins să accepte renunţarea la armele nucleare. Şi cred că Rusia nu i-ar mai fi invadat le aveau încă", a declarat Clinton pentru RTE. 

În ianuarie 1994, Bill Clinton, atunci preşedinte al SUA, a semnat un acord tripartit cu preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, şi Ucrainei, Leonid Kravchuk, pentru a elimina armele nucleare strategice de pe teritoriul Ucrainei, ca urmare a prăbuşirii Uniunii Sovietice. Acordul prevedea ca Rusia să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Dar aceste acorduri au fost rupte în 2014, când Rusia a invadat şi ulterior anexat Crimea, dar şi în 2022, când Rusia a pornit un război mai larg în Ucraina. 

"Ştiam că preşedintele Putin nu susţinea aceste acorduri pe care le semnase Elţin, cu privire la interferenţa pe teritoriul ucrainean. Ucrainenilor le era teamă atunci să renunţe la armele nucleare, deoarece credeau că ele reprezintă singurul lucru care le protejează în faţa unei Rusii expansioniste. Dar, când lucrurile au devenit convenabile pentru Putin, a rupt acordul şi a invadat Crimea. Şi mă simt oribil, pentru că Ucraina este o ţară foarte importantă", a declarat Bill Clinton. 

Apel către ţările europene şi către SUA

"Cred că ceea ce a făcut Vladimir Putin a fost extrem de greşit. Cred, de asemenea, că Europa şi SUA ar trebui să susţină în continuare Ucraina. Va veni o vreme când guvernul ucrainean va considera că va putea trăi cu un acord de pace, dar nu cred că noi ar trebui să îi părăsim", a mai spus fostul preşedinte american. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel