Bilete de tratament pentru pensionari. Care sunt condițiile de acordare a tichetelor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Casa Națională de Pensii anunță că a început distribuirea biletelor de tratament pentru pensionari, valabile în anul 2024.

Se dau și în acest an tichete de tratament pentru pensionari! Anul 2024 este primul an după pandemie în care se depășește nivelul din 2019 în ceea ce privește numărul de pensionari beneficiari de bilete de tratament, săune Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

„Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate și asiguraților. Anul acesta avem un buget mai mare față de anul trecut, cu 100 de milioane de lei în plus pentru bilete de tratament. Este, cred, primul an de după pandemie în care depășim nivelul din 2019 în ceea ce privește numărul de pensionari beneficiari. Aceste bilete sunt o formă de protecție socială și sunt finanțate din bugetul de pensii”, a declarat șeful Casei de Pensii la România TV.

Noua lege a pensiilor aduce îmbunătățiri semnificative pentru pensionari în ceea ce privește biletele de tratament. Începând cu 1 septembrie 2024, soțul sau soția unui pensionar care beneficiază de aceste tichete va putea accesa aceleași servicii de tratament în stațiuni, plătind același preț preferențial înscris pe bilete. Această modificare legislativă urmărește să faciliteze accesul la tratamente balneare pentru familiile pensionarilor, oferindu-le astfel sprijin suplimentar pentru menținerea sănătății și a bunăstării. Dacă soțul/soția nu este asigurat sau pensionar al sistemului public, va trebui să plătească integral prețul biletului de tratament.

Cine poate beneficia de aceste bilete de tratament

Pensionarii din sistemul public de pensii pot beneficia de tratament balnear:

- Gratuit, dacă sunt beneficiari ai unei pensii de invaliditate, conform programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale.

- Cu o contribuție în bani, pentru ceilalți pensionari și asigurați.

Noua lege a pensiilor introduce o schimbare importantă în privința biletelor de tratament. Începând din acest an, durata sejurului în stațiunile balneare va fi stabilită la 16 zile, uniformizând astfel perioada de tratament care anterior varia între 12 și 18 zile, conform prevederilor Legii 263/2010. Această măsură are ca scop optimizarea tratamentelor balneare și asigurarea unui interval de timp suficient pentru beneficiarii acestor servicii.

Pensionarii și asigurații sistemului public de pensii pot solicita bilete de tratament, cu un procent maxim de 15% din totalul biletelor fiind acordate gratuit beneficiarilor unor legi speciale sau persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Alocarea biletelor de tratament se va realiza în funcție de locurile disponibile în unitățile deținute de CNPP și în cele contractate cu alți operatori economici de profil, conform bugetului asigurărilor sociale de stat. În 2024, numărul total de locuri disponibile va fi suplimentat până la nivelul sumelor alocate prin contracte cu operatori economici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel