Bilderberg și România care contează
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Vineri seara, la BNR, doi dintre puternicii planetei au vorbit în fața a o sută de români. Au fost primiți de guvernatorul Mugur Isărescu, probabil românul cel mai bine conectat cu politica de nivel înalt și marea finanță mondială. Vicontele Etienne Davignon, președintele grupului Bilderberg și Richard Haass, președintele Comitetului de Relații Externe au folosit un limbaj diplomatic sofisticat, caracteristic unor asemenea întâlniri. I-am urmărit cu atenție aproape trei ore. Unul dintre mesaje a fost urmatorul: Uniunea Europeană nu trebuie să se restructureze pentru a se forma o organizație numită Statele Unite ale Europei. Nu trebuie să existe un Ministru european de Finanțe European. Nu este nevoie ca Grecia să iasă din zona Euro. Există tot ceea ce este necesar ca Instituție europeană pentru surmontarea crizei. Pentru europeni, mesajul are o semnificație. Pentru români se mai pune o întrebare: de ce a fost lansat acest mesaj de la București?

Ca sa începem cu România, venirea celor doi aici reprezintă un semnal pentru cei interesați că America consideră țara noastră un teritoriu aliat. România urmează probabil să ia parte la jocuri politice regionale cu deschidere spre Est, Rusia și regiunea Mării Negre. "Puntea spre Răsarit" de care pomenea George W Bush înca din 2002 la București. Gestul este continuarea firească a plasării aici a scutului antirachetă american. Politica președintelui Băsescu de apropiere de SUA vreme de șapte ani a obținut până la urmă un rezultat notabil.

Al doilea mesaj, cel referitor la UE și Euro ar putea să însemne că dolarul va ramâne, cel puțin în viitorii zece ani, fără concurență pe planetă. Și asta cu prețul unor eforturi suplimentare pentru Europa.

Venirea Bilderberg la București este pentru cei avizați un motiv de optimism: în cea mai cumplită criză a capitalismului din ultima sută de ani România, fie ea și la un colț, contează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel