Bild: Germania va livra și temutele tancuri Leopard 2 Ucrainei. Când va fi posibil
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Prima reacție a Rusiei după anunțul, pe surse, referitor la trimiterea de tancuri occidentale în Ucraina: 'Altă provocare flagrantă' / Foto: Pixabay, de Yury Rymko
Prima reacție a Rusiei după anunțul, pe surse, referitor la trimiterea de tancuri occidentale în Ucraina: 'Altă provocare flagrantă' / Foto: Pixabay, de Yury Rymko
Ucraina ar putea primi de la Germania temutele tancuri Leopard 2 cel mai devreme în 2024, acesta fiind timpul estimat de producătorul german de armament pentru pregătirea lor. 

Producătorul german de armament Rheinmetall ar putea livra cel mai devreme în 2024 tancuri Leopard 2 către Ucraina, dar până atunci ar avea nevoie de o comandă confirmată pentru a începe reparaţiile, a declarat duminică directorul general al companiei, Armin Papperger, citat de cotidianul german Bild.

Germania a anunţat la începutul acestei luni că va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie, dar Kievul a cerut şi vehicule mai grele, precum tancurile Leopard, care ar reprezenta o intensificare majoră a sprijinului occidental acordat Ucrainei.

Armata germană are doar aproximativ 350 de tancuri Leopard 2 în prezent, comparativ cu aproximativ 4.000 de tancuri principale de luptă, câte avea în toiul Războiului Rece.

Pentru Rheinmetall, repararea tancurilor pe care le are în stoc - cel puţin 22 de tancuri Leopard 2 şi 88 de tancuri Leopard 1 - ar costa câteva sute de milioane de euro, a precizat Armin Papperger pentru Bild.

"Vehiculele trebuie să fie complet dezmembrate şi reconstruite", a adăugat el. Firma mai deţine 100 de vehicule Marder, dar şi acestea ar avea nevoie de reparaţii, care ar dura între şapte şi opt luni, a mai spus directorul general al Rheinmetall. Compania germană nu a răspuns duminică la o solicitare pentru comentarii, trimisă prin e-mail, relatează Rador, care citează Build. 

Ultimele bătălii din Ucraina arată nevoia Kievului de armament greu

Rusia a lansat în 24 februarie o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Bătălia de la Soledar ilustrează avantajul pe care Rusia continuă să-l deţină în artilerie şi putere de foc în general şi confirmă nevoia Ucrainei de a primi mai multe arme occidentale, cu toate că armata ucraineană va avea de gestionat complicaţii logistice în operarea şi întreţinerea diferitelor tancuri şi blindate promise de NATO, conform evaluării unor experţi citaţi în articole publicate de agenţiile AFP şi EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel