Bilanţul deceselor din Mariupol, uriaş. "Un oraş al fantomelor"
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 25 mai 2022, 08:19
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Алесь Усцінаў)
În urma atacului rușilor, Mariupolul a ajuns un adevărat ”oraș al fantomelor”, bilanțul deceselor fiind uriaș. 

"Mariupol este acum un oraș al fantomelor", a declarat un consilier al primarului din orașul aflat în ruină. Petro Andriușcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în război.

Numărul deceselor nu poate fi verificat în mod independent, precizează CNN, în condițiile în care presa liberă nu poate avea acum acces în oraș, iar cei care se află acolo sunt prea speriați pentru a vorbi deschis, scrie Mediafax. 

Numărul se bazează, a declarat Andriușcenko, pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. Dar el crede că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Mariupolul s-a întors în Evul Mediu

Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Pe baza informațiilor adunate, Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a declarat Andriușcenko. "Este întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini provin de la trupele și patrulele rusești", a spus el. "Peste tot este miros de moarte și miros de foc".

Consilierul primarului a declarat că sursele sale descriu imaginea unui oraș aflat în ghearele unei catastrofe umanitare, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile de telefonie mobilă abia încep să fie restabilite.

Locuitorii au nevoie de permise de deplasare

El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului, iar un sistem de filtrare îi împiedică să fugă cu totul.

Mariupol s-a aflat în centrul unei bătălii feroce, care a durat luni între forțele guvernamentale ucrainene și soldații ruși și luptătorii pro-ruși.

Orașul a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la uzina siderurgică Azovstal, în care aceștia rezistau de mai multe săptămâni, s-a predat.

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro