Bilanț Covid-19, 27 iulie: Aproape 10.000 de cazuri noi. Rata de infectare în Capitală este de 7,5
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Bilanț Covid-19, 27 iulie: Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare. Rata de infectare în Capitală este de 7,5 / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Bilanț Covid-19, 27 iulie: Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare. Rata de infectare în Capitală este de 7,5 / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Un număr de 9.802 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.551 mai puţine faţă de ziua anterioară, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

Conform ministerului, 1.900 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti - 2.197 şi în judeţele Cluj - 612, Timiş - 457, Prahova - 442, Sibiu - 431, Ilfov - 421, Braşov - 419.

Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 7,5, urmată de judeţele Cluj - 5.95, Ilfov - 5,33, Constanţa - 4,79, Braşov - 4,54.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.840 de teste RT-PCR (3.457 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 2.383 la cerere) şi 24.134 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.295.201 de teste RT-PCR şi 10.669.394 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.011.711 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 146 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Pandemia de Coronavirus a început în piaţa din Wuhan. Concluziile, prezentate de două noi studii

Două studii publicate, marţi, în prestigioasa revistă Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piaţa din oraşul chinez Wuhan, indicând o foarte probabilă origine animală a virusului, informează AFP.

Două studii publicate marţi în prestigioasa revistă Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piaţa din oraşul chinez Wuhan, indicând o foarte probabilă origine animală a virusului, informează AFP.

Primul studiu este o analiză geografică care arată că primele cazuri detectate în decembrie 2019 au fost concentrate în jurul pieţei. Al doilea este o analiză genomică a virusului din primele cazuri, care arată că este foarte puţin probabil ca virusul să fi circulat pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019.

Dezbaterea a făcut vâlvă încă de la începutul pandemiei în rândul experţilor, care încearcă încă să dezlege misterul originii virusului după aproape trei ani.

Chiar unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat în 2021 o scrisoare în care cerea să se ia în considerare serios ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan.

Însă datele analizate de atunci "m-au făcut să evoluez până în punctul în care acum cred că pur şi simplu nu este plauzibil ca virusul să fi fost introdus în alt mod decât prin comerţul cu animale în piaţa din Wuhan", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Probele pozitive la SARS-CoV-2, concentrate în partea de sud-vest a pieţei 



Kristian Andersen, de la Institutul de Cercetare Scripps şi, de asemenea, co-autor al studiilor, a declarat la rândul său: "Am infirmat teoria scurgerilor de laborator? Nu. Putem face asta vreodată? Nu. Dar cred că este important să înţelegem că există scenarii posibile şi scenarii probabile. Şi că posibil nu înseamnă la fel de probabil".

Primul studiu a analizat locaţiile primelor 155 de cazuri identificate în decembrie 2019. Cercetătorii au arătat că aceste cazuri au fost concentrate în jurul pieţei din Wuhan, spre deosebire de cele înregistrate în lunile următoare, care au coincis cu cartierele de mare densitate, ceea ce arată răspândirea virusului.

În plus, printre cazurile studiate, persoanele care nu aveau legătură directă cu piaţa locuiau mai aproape de aceasta decât cele care lucrau acolo sau o vizitaseră recent. Acest lucru indică faptul că au fost probabil infectaţi din cauza apropierii lor de piaţă.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, eşantioane prelevate de la piaţă în ianuarie 2020, de exemplu dintr-o cuşcă sau din cărucioare.

Analiza lor arată că probele pozitive la SARS-CoV-2 erau concentrate în partea de sud-vest a pieţei, exact acolo unde se vindeau animale vii (inclusiv enoţi, o specie de bursuc, vulpi).

Nu a fost identificat animalul care se crede că a acţionat ca intermediar între lilieci, care sunt purtători ai coronavirusului, şi oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel