Bilanț coronavirus, 2 noiembrie: 88 de pacienţi cu COVID-19, internaţi la ATI. Trei decese, în ultimele 24 de ore
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 02 noi 2022, 13:24
WhatsApp
Bilanț coronavirus, 2 noiembrie. 88 de pacienţi cu COVID-19, internaţi la ATI. Sursa - pixabay.com
Bilanț coronavirus, 2 noiembrie. 88 de pacienţi cu COVID-19, internaţi la ATI. Sursa - pixabay.com
Un număr de 708 persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 31 mai puţine faţă de ziua anterioară, a informat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.

La ATI sunt trataţi 88 de pacienţi, dintre care 77 nu sunt vaccinaţi anti-COVID. Din totalul pacienţilor internaţi, 45 sunt minori, toţi fiind pe secţii. În ultimele 24 de ore, au fost raportate de către INSP trei decese (un bărbat şi două femei).

Dintre cele trei decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 60-69 de ani, unul la categoria de vârstă 70-79 de ani şi unul la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit MS, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi şi erau vaccinaţi. De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.198 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România. 

 

Vezi și:

 

„Descoperire” despre creierul oamenilor care au murit de COVID. Profesorul Amos D. Korczyn are altă opinie: Nu sunt motive să ne alarmăm. O cercetare de genul trebuie să dureze poate 10 ani

 

Există un studiu care indică modificări similare cu cele ale bolii Alzheimer ce au fost identificate la nivel cerebral printre pacienţii care au avut COVID-19. Despre acest subiect a fost întrebat profesorul Amos D. Korczyn, absolvent al Universităţii Ebraice, Şcoala de Medicină Hadassah, din Ierusalim (1966), în cadrul emisiunii „Outlook”, realizată de Radu Golban la DC News și DC News TV.

Redăm dialogul dintre Radu Golban și invitatul său - profesorul Amos D. Korczyn:

RG: Am dat peste un studiu care indică modificări similare cu cele ale bolii Alzheimer ce au fost identificate la nivel cerebral printre pacienţii care au avut COVID. Ce ne puteţi spune despre acest aspect? Există vreo legătură din punct de vedere neuropatologic între creierul unui pacient care a murit de COVID şi unul suferind de Alzheimer? Care sunt similaritățile şi care sunt diferenţele?

AK: În primul rând, nu există mulţi pacienţi care au murit din cauza COVID-19 şi care să fi fost autopsiați. Aşadar, există un număr limitat. Dacă au fost modificări similare cu Alzheimer la nivel cerebral, atunci aceste modificări trebuie să se fi dezvoltat pe o perioadă de mai mulţi ani, anterior COVID. Deci, până la acest moment, nu putem afirma că COVID-19 este un factor important al modificărilor cauzate de Alzheimer la nivel cerebral. Însă, pe viitor, urmează să identificăm mai mulţi pacienţi care au fost expuşi la COVID-19 sau altor boli virale, şi care au dezvoltat cu precădere simptome ale bolii Alzheimer, însă asta înseamnă că va dura mulţi ani, poate 10 ani, pentru a dezvolta modificări cognitive, aşadar, sunt de părere că în prezent nu există motive să ne alarmăm. Însă, pot spune că, la momentul de faţă, capacitatea de prevenție a COVID-19, precum şi alte boli infecțioase, cum ar fi influenza, este foarte importantă pentru că trecerea prin COVID-19 sau gripă nu este benefică pentru starea de bine a unei persoane, aşadar prevenția este foarte importantă. 

RG: Este adevărat. Vorbim despre studii minore, însă acest studiu efectuat de doctorul Andrew Marks de la Universitatea din Columbia, menţionează că la nivel cerebral, persoanele care au decedat din cauza COVID-19 aveau anomalii similare cu schimbările înregistrate în cazul bolii Alzheimer, cum ar fi acumularea proteinei numită tau în interiorul celulelor creierului, precum şi o cantitate anormală a proteinei amiloid-beta care se acumulează în plăci amiloide. Acestea sunt aspectele pe care le-a indicat acest studiu, referitor la similarităţile dintre cele două boli. 

AK: După cum am menţionat, aceste schimbări se produc în timp îndelungat, şi o dată ce aceşti oameni au decedat, s-au descoperit aceste amiloide şi modificări ale proteinei tau la nivelul creierului, acest lucru înseamnă că aceste modificări existau în creier cu mulţi ani înaintea diagnosticării primului caz de COVID-19. Dă-mi voie să precizez că nu toţi oamenii care au suferit aceste modificări cerebrale suferă în mod neapărat de demenţă. Mulţi oameni în vârstă, care au dezvoltat schimbări cauzate de Alzheimer, şi nu suferă de demenţă, poate că unii dintre ei vor suferi de demenţă în viitor, sau poate unii nu. Aşadar, schimbările datorate Alzheimer, schimbările neuropatologice cauzate de boala Alzheimer există, însă acest lucru nu indică în mod obligatoriu că pacientul va dezvolta boala. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?