Bilanț coronavirus 17 octombrie în România: 305 de cazuri noi de infectare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Numărul cazurilor COVID și a celor de gripă, în creștere. OMS cere Europei să nu lase garda jos. Foto: Freepik
Numărul cazurilor COVID și a celor de gripă, în creștere. OMS cere Europei să nu lase garda jos. Foto: Freepik
Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 305 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 68 mai multe faţă de ziua anterioară.

Potrivit informării transmise de minister, 67 dintre cazurile înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală. Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti - 82 şi în judeţele Hunedoara - 35 şi Cluj - 32.

Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 1,05 şi în judeţele Cluj - 0,88 şi Timiş - 0,79. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.021 de teste RT-PCR (781 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 240 la cerere) şi 6.438 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.546.088 teste RT-PCR şi 11.761.089 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României au fost înregistrate, până în prezent, 3.280.165 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 22 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Citește și

 

 

Sindromul Long-Covid generează afecțiuni „respiratorii și neurologice“. Rafila, semnal îngrijorător: Încercăm să dezvoltăm secții de recuperare

 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat telefonic la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit despre posibila combinare a virusului grupal cu SARS-CoV-2:

„Există pericolul cagrpa să se combine cu Covid-19 și să genereze probleme de sănătate de dimensiuni comparabile cu cele care au fost până acum?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„Nu se combină gripa cu Covid-ul, nu discutăm de concubinaj între virusul gripal și coronavirus, ci de posibilitatea care este și teoretică și a fost și realizată în mod practic, pentru că ambele virusuri se transmit exact pe aceeași cale, să exist co-infecție, adică să faci infecție cu ambele virusuri.

Nu este probabil pentru că, pe de o parte, numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus e relativ scăzut, acum avem până în 1000 de cazuri pe zi, gripa e în creștere. E posibil, dar nu este probabil.

Pe de altă parte, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, femeile gravide, se pot vaccina antigripal la medicul de familie. Campania a început chiar în septembrie și până acum s-au vaccinat deja 500.000 de români, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria contemporană.“, a spus Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a fost întrebat și despre afecțiunea de Long-Covid, care îi afectează încă pe foarte mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2:

„Sindromul Long-Covid este un fenomen îngrijorător?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„E foarte îngrijorător pentru că multe persoane au remarcat că după infecția cu SARS-CoV-2 nu au revenit la starea de sănătate anterioară infecției și au sechele, au dificultăți respiratorii sau chiar sechele neurologice.

Una din discuții a fost să încercăm să dezvoltăm secții de recuperare care să încerce să trateze diversele patologii, inclusiv aceste sechele post-Covid-19 care constau în afectare pulmonară sau afectare neurologică și care trebuie să beneficieze de un tratament special“, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel