Bihor: Proiecte în derulare de peste 40 de milioane de euro pentru transportul în comun, prin POR, la Oradea
Primăria Oradea derulează, prin societatea de transport local, proiecte de infrastructură şi achiziţii tramvaie şi autobuze în valoare totală de peste 40 milioane de euro, finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, a declarat, marţi, viceprimarul Mircea Mălan.
"Avem un proiect în derulare pentru achiziţia a 20 de tramvaie noi, în valoare de 148 de milioane de lei plus TVA, câştigat de compania Astra Vagoane Arad. Din această lună ar fi trebuit să avem chiar primele tramvaie în oraş, dar nu vor fi livrate încă din două motive," a spus, într-o conferinţă de presă susţinută alături de directorul general al Oradea Transport Local, Viorel Pop, directorul tehnic, Adrian Revnic şi directorul financiar, Romeo Nica, Mircea Mălan, scrie Agerpres.
El a precizat că cele două motive se referă la o solicitare a Poliţiei rutiere către Primăria Oradea ca la achiziţia mijloacelor de transport în comun acestea să fie dotate cu instalaţii care să le permită o autonomie de funcţionare de câteva sute metri, dacă se întrerupe curentul electric, pentru cazuri cum ar fi oprirea inopinată în intersecţii sau pe pasajele de trecere cale ferată etc.
Pe de altă parte, compania arădeană a anunţat că a intervenit o modificare în normele europene privind evacuarea persoanelor în caz de incendiu, situaţie în care Autoritatea Feroviară Română recomandă să se ţină cont de aceste norme de siguranţă.
"Astfel am prelungit cu cinci luni termenul de livrare a primelor zece tramvaie, urmând ca primele patru tramvaie să ajungă la Oradea în luna martie 2020 şi celelalte până în mai 2021," a precizat Mălan.
Tramvaiele vor fi de ultimă generaţie, cu dotări şi facilităţi moderne, având o capacitate de 160 de persoane pe garnitură, podea joasă, aer condiţionat, climatizare, sistem de e-ticketing, panouri de informare etc. Beneficiarii vor putea să comande sau să modifice diferite aspecte constructive, precum culorile caroseriei sau detalii de interior, înainte ca acestea să fie livrate. Cele 20 de tramvaie noi le vor înlocui pe altele 34 vechi, care vor fi scoase din uz şi relocate într-un depou special.
Mircea Mălan a menţionat un alt proiect, în valoare de 49 de milioane de lei, care prevede prelungirea unei linii de tramvai, între Calea Aradului, Universitate şi cartierul Cantemir şi cele două proiecte mari prin care se vor achiziţiona autobuze.
"Pe de o parte, 15 autobuze hibrid, în valoare de 4,8 milioane de euro, în procedură de licitaţie în următoarele zile, respectiv achiziţia altor şapte autobuze, din care şase Diesel Euro 6 şi un autobuz hibrid, printr-o colaborare transfrontalieră, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Procedura de licitaţie s-a finalizat şi câştigătorul acestei proceduri a fost desemnat Mercedes. O altă componentă a acestui proiect prevede achiziţia unui sistem de localizare automată a autovehiculelor şi de informare a călătorilor, în valoare de 550.000 lei", a declarat Mircea Mălan.
Al cincilea proiect este achiziţia unei staţii de redresare, cu termen de execuţie până în noiembrie 2020.
Directorul general al OTL, Mircea Pop, a anunţat modificări la numerotarea tramvaielor, din ianuarie 2020, înfiinţarea tramvaiului 8 din 15 noiembrie 2019, pe lângă cele şapte existente, precum şi extinderea transportului în comun în comunele limitrofe Paleu şi Cetariu, din cadrul Zonei Metropolitane Oradea, după cele actuale în Sînmartin şi Borş.
Totodată, acesta a vorbit şi despre o strategie de achiziţionare a 70 de autobuze noi, în valoare totală de aproximativ 40 milioane de euro, dar şi despre intenţia de a realiza o linie de tramvai transfrontalieră, până în Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News