Bihor: O nouă promoţie a Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu", din Oradea
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Cei aproape 280 de absolvenţi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" au fost avansaţi vineri la primul grad profesional şi au depus jurământul de credinţă faţă de ţară într-un cadru festiv organizat în Piaţa Unirii din Oradea.

"În zilele noastre, mulţi tineri îşi caută calea pe alte meleaguri. Însă, onorată asistenţă, nu şi aceşti tineri. Iar argumentul stabilităţii lor nu este unul material, ci aderarea la o profesie la care au sperat şi visat, vocaţia că aceasta este calea lor în viaţă. Dorinţa de a face ceea ce-şi doresc chiar dacă nu le-a fost şi nu le va fi uşor. Ei sunt cei care au reuşit, prin muncă şi perseverenţă, din cei 1450 de participanţi la concursul de admitere", a spus, în cuvântul său, directorul Şcolii, comisarul-şef de poliţie Ionel Hotnoga.

Cei 276 de agenţi, din care 115 fete şi 161 de băieţi, reprezintă a 29-a promoţie de absolvenţi ai acestei şcoli, unica din ţară cu acest profil, de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră. Durata de şcolarizare este de un an.

Şeful promoţiei noiembrie 2018 - septembrie 2019 este orădeanul Cosmin Raţ, care cu media 9,79, a avut privilegiul de a-şi alege viitorul loc de muncă, respectiv ITPF Oradea, dar şi onoarea de a-i fi înscris numele pe placa de onoare a instituţiei. Primii cinci absolvenţi cu rezultate meritorii au fost felicitaţi şi premiaţi cu diplome de merit: Cosmin Raţ, Sergiu Gireadă, Alina Dinică, Camelia Lup şi Ancuţa Mone.

Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor în cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, la frontiera externă a României şi în cadrul structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), ca debutanţi, pentru o perioadă de şase luni. Astfel la IGPR au fost repartizaţi 15 agenţi, la ITPF Giurgiu 32, la Iaşi 19, la Oradea unul (şeful de promoţie), la Sighetu Marmaţiei 40, la Timişoara 100, la Garda de coastă 50 şi la IGI 19 absolvenţi.

La eveniment au participat adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor-principal de poliţie Bogdan-Mihail Ivănescu, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, preşedintele Biroului Executiv Central al Corpului Naţional al Poliţiştilor, Petre Stancu, precum şi oficialităţi locale şi judeţene.

La festivitate au mai fost prezenţi şefi şi comandanţi ai structurilor MAI şi MApN din Garnizoana Oradea, delegaţii din R. Moldova, Ungaria, Serbia, înalte feţe bisericeşti şi, nu în ultimul rând, părinţii, rudele şi prietenii absolvenţilor, sosiţi din toate colţurile ţării.

Directorul şcolii, Ionel Hotnoga a transmis elevilor mesajul conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi i-a felicitat pe cei mai tineri poliţişti de frontieră.

"Să-i privim pe aceşti tineri pentru că în viitor vom auzi despre ei prin rezultatele pozitive. Îi vom întâlni la frontiera României făcându-şi datoria sau reprezentând cu cinste ţara, în misiuni internaţionale, alături de colegi din alte state europene, fără a se simţi cu nimic mai prejos, deoarece profilul profesional al acestor absolvenţi este unul european, fiind pregătiţi în baza unui curriculum european, iar interoperabilitatea profesională nu este o performanţă ci o normalitate a finalităţii unui proces riguros şi exigent de formare", a spus directorul Hotnoga.

Şeful promoţiei, Cosmin Raţ, a vorbit apoi în numele tuturor absolvenţilor, urmat de prefectul Ioan Mihaiu. "Faptul că aţi optat pentru cariera poliţienească denotă că sunteţi printre cei mai curajoşi tineri ai României, precum şi faptul că vă iubiţi ţara. Patriotismul, prin voi şi activitatea voastră, nu devine un cuvânt prăfuit ci un crez ce stă la baza fiinţei voastre, punându-vă, iată, în slujba României," a spus Ioan Mihaiu.

Chestorul principal de poliţie Bogdan-Mihail Ivănescu le-a transmis mesajul de felicitare din partea conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră: "Astăzi este despre voi, dragi absolvenţi! Este încununarea efortului pe care l-aţi făcut în ultimul an de zile şi începutul unei noi etape din viaţă. (...) În permanenţă, pe parcursul carierei voastre, amintiţi-vă ce anume v-a determinat să alegeţi acest drum! Să nu uitaţi niciodată de unde aţi plecat şi să ajungeţi, cu demnitate, la apogeul împlinirii dumneavoastră profesionale! (...) Cu prilejul depunerii jurământului de credinţă şi acordării gradului profesional, vă felicit şi vă urez să aveţi parte de sănătate, de împliniri profesionale şi personale".

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea tinerilor absolvenţi, cu onor la oficialităţi şi retragerea fanfarei militare, în aplauzele unui public numeros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel