Data actualizării:
Data publicării:

Big Pharma lansează moda slim-după lovitura dată de Novo-Nordisk, a început cursa pentru un medicament care să vindece obezitatea

Autor: Ion Voicu | Categorie: Economie
WhatsApp
Compania farma care a lansat Ozempic și Wegovy, cele mai în vogă medicamente pentru tratarea obezității, și-a dublat ”greutatea”. 

Capitalizarea bursieră a Novo Nordisk, cu sediul în Copenhaga, a făcut-o a doua cea mai valoroasă companie europeană, după LVMH, acțiunile companiei, în valoare de 420 de miliarde  de euro, depășind  PIB-ul țării de origine. România, pentru comparație, a ”produs” anul trecut 300 de miliarde de euro.

Cercetătorii danezi au reușit să lanseze o nouă clasă de produse farmaceutice destinate unei probleme grave de sănătate, așa cum au făcut americanii de la MSD, în anii 90, când au descoperit rolul statinelor în combaterea aterosclerozei și prevenirea infarctului. Demonstrând capacitatea ”peptidelor asemănătoare glucagonului” de a reduce apetitul, eliminând kilogramele în plus, Novo a dat startul unei curse pentru tratarea obezității.

Compania daneză poate acum să joace în liga marilor firme farmaceutice, dar nu este sigură că va rămâne în fruntea plutonului care domină piața produselor anti-obezitate. Cele mai mari probleme le ridică propriul lanțul de aprovizionare și faptul că nu poate satisface cererea de pe piața americană, într-un moment când rivalii de la Eli Lilly se pregătesc să lanseze și ei un nou medicament de slăbire. Zeci de mari companii axate pe cercetare și dezvoltare, în frunte cu giganții Pfizer sau Gsk, se orientează, de asemenea, spre descoperirea de tratamente pentru obezitate. Astfel, chiar dacă perspectivele pentru anul viitor sunt faste, acțiunile Novo au scăzut ușor, cu 2 puncte.  

Pentru a se menține în cursă, firma daneză a anunțat deja o înțelegere pentru a cumpăra Inversago Pharma, un producător canadian de tratamente experimentale pentru obezitate și diabet, pentru acțiunile căreia se arată dispusă să plătească până la 1 miliard de dolari. Inversago are în studii avansate un medicament  administrat pe cale orală care se crede că ar bloca o proteină cu rol important în reglarea apetitului și accelerarea metabolismului.

De asemenea, Novo continuă dezvoltarea de medicamente pentru bolile rare, extinzându-și portofoliul limitat la produse pentru diabet și obezitate. Un nou studiu, care confirmă că Wegovy și Ozempic scad riscul cardiovascular, pe lângă scăderea în greutate, ar putea da un nou boost cererii pe piața americană, unde costul acestor medicamente e mare, de circa 10.000 de dolari anual, iar firmele de asigurări negociază dur cu producătorii farmaceutici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel