Big Brother, activat în România ca... mod de viață? Carmen Avram, mari semne de întrebare: Mi-e teamă. RISC de atac
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com
Europarlamentarul Carmen Avram a ridicat câteva semne de întrebare cu privire la iniţiativa Comisiei Europene de verificare a populaţiei printr-un sistem de localizare prin telefon pe perioada pandemiei de coronavirus. 

"Am citit în presa internaţională această informaţie de mai multe zile. E clar că ei aveau informaţii că se va întâmpla acest big brother în toate ţările afectate. Erau multe editoriale legate de ce se va întâmpla după criza coronavirus, pentru că este unul dintre riscurile la care se supune omenirea acum.

Există o lipsă de leadership, se vede asta pe toată planeta. Generaţiile de lideri nu s-au schimbat de multă vreme, ce vine din urmă nu reuşeşte să crească suficient. Am mai citit ceva interesant într-o carte foarte bună a lui Noah Yuval Hararri, 21 de lecţii despre secolul XXI. Acolo scrie că în 1938, omenirea avea la dispoziţie trei poveşti, comunismul, capitalismul şi fascismul. În 1958 rămăseseră doar două: comunismul şi liberalismul sau capitalismul. După 1990, a fost doar liberalismul. În 2020, nu mai e nicio astfel de poveste. 

Asta pentru că deciziile sunt influenţate de un mediu pe care clasa politică nu îl mai poate controla, anume mediul online. Asta înseamnă că, fiind într-o criză de putere, nu este exclus ca unele state să se folosească de această criză pentru a încerca să îşi controleze populaţia pe care acum nu o mai poate controla din cauza mediului online şi să aducă la ordine masa de electorat. Totul sub ameninţarea coronavirusului sau a unui alt virus care ar putea să apară în orice secundă.", a declarat Carmen Avram în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Big Brother ca mod de viaţă

"Practic, ar putea prelungi, sub diverse pretexte, acest Big Brother, astfel încât el să devină un mod de viaţă. Spre exemplu, pe Apple deja a apărut o aplicaţie care îţi spune dacă eşti suspect de coronavirus. La PE am lucrat foarte mult fix pe culegerea de date, care este făcută de marii giganţi tehnologici, Google, Apple, Amazon, Facebook. Aceste date ajung la ei şi nu se ştie cum sunt folosite. S-ar putea, însă, ca giganţii respectivi să nu fie singuri pe această piaţă. Este posibil să fie şi unele guverne slabe, a căror putere este diminuată de ce s-a întâmplat în ultimii ani. În această categorie intră şi România. Mi-e teamă că în ţările cu guverne care sunt susceptibile la corupţie morală, această măsură să fie prelungită sub diverse pretexte. Este un risc de atac la drepturile omului şi un risc de atac la democraţie. 

Prelungirea unei astfel de măsuri ar încălca legislaţia europeană, e drept, dar în România am mai văzut lucruri care încalcă această legislaţie. Noi am reuşit să ne mai strecurăm cu chestii care au violat democraţia în ultima vreme şi mi-e teamă că la noi, în România, e posibil ca Big Brother să devină modul nostru de viaţă.", a mai spus europarlamentarul. 

"Gafa" altor ţări. "Dacă s-a putut atât de repede, se putea şi înainte"

"Cred că e o glumă că nu funcţionează cu acurateţe în România. Asta se întâmplă când nu se concentrează nimeni pe ele. Cu toate astea, vedem zilnic că, dacă se vrea, ele merg foarte bine.

Mi se pare interesant cum multe ţări din lume au introdus acest sistem de monitorizare în criza coronavirus şi l-au introdus foarte repede, în câteva zile sau săptămâni. Este vorba de China, Israel, Austria, şi altele. Dacă s-a putut atât de repede, cred că se putea şi înainte!", a conchis Carmen Avram.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel