Biden va găzdui un summit cu lideri africani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto Agerpres
Foto Agerpres
Preşedintele american Joe Biden va primi în perioada 13-15 decembrie lideri africani pentru un summit care ar trebui 'să sublinieze importanţa relaţiilor dintre SUA şi Africa', se arată într-un comunicat difuzat miercuri de Casa Albă, potrivit AFP.

Summitul, scrie preşedintele american, ar urma 'să promoveze mai puternic un nou angajament economic', 'să consolideze angajamentul SUA şi al Africii în favoarea democraţiei şi drepturilor omului', să permită să se lucreze asupra cooperării în faţa pandemiilor, asupra securităţii alimentare, asupra crizei climatice, precum şi asupra păcii.

'Mă bucur să lucrez cu guvernele africane, societatea civilă, comunităţile diasporei din SUA şi sectorul privat pentru a continua să ne consolidăm viziunea comună privind viitorul relaţiilor dintre SUA şi Africa', a mai precizat liderul de la Casa Albă.

Preşedintele american şi-a stabilit ca prioritate diplomatică să contracareze influenţa marilor regimuri autocratice, cum ar fi Rusia şi în special China. Or, aceasta din urmă şi-a avansat mult pionii în ultimii ani pe continentul african, prin investiţii enorme în infrastructură şi în special în resurse miniere.

Într-un articol publicat în aprilie 2021, Shirley Ze Yu, cercetătoare la London School of Economics, scria că, de la începutul anilor 2000, schimburile comerciale ale Chinei cu Africa s-au înmulţit de 20 de ori, iar investiţiile sale directe pe continent au crescut de 100 de ori, notează Agerpres.

Citește și - Biden salută începerea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE

Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, spunând că agresiunea rusă face ca o Europă integrată să fie 'mai importantă ca oricând', relatează Reuters.

'Pentru această viziune, este esenţial ca (regiunea) Balcanii de Vest să fie democrată, sigură şi prosperă', a precizat Biden într-un comunicat de presă. Uniunea Europeană a deschis marţi negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un moment istoric

Este un moment istoric. Este ceea ce au aşteptat atât de mult timp cetăţenii dumneavoastră şi ceea ce ei merită. Aţi menţinut încrederea în procesul de aderare. Aţi dat dovadă de răbdare strategică, din plin', a subliniat şefa executivului comunitar adresându-se premierilor albanez şi nord-macedonean, Edi Rama şi Dimitar Kovacevski.

Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil, a spus la rândul său premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni seară acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole. Vezi articolul aici!

Citește și - Raport 2022: bogăția unui întreg continent este deținută de 5 piețe private de avere

Averea privată totală deținută în prezent pe continentul african este de 2,1 trilioane USD și este de așteptat să crească cu 38% în următorii 10 ani, potrivit celui mai recent document Africa Wealth Report 2022, publicat de Henley & Partners în parteneriat cu New World Wealth.

Raportul, publicat în aprilie 2022, dezvăluie că cele ”5 mari” piețe private de avere din Africa – Africa de Sud, Egipt, Nigeria, Maroc și Kenya – reprezintă împreună peste 50% din bogăția totală a continentului.

În prezent, în Africa trăiesc 136.000 de persoane (HNWI), cu avere privată de 1 milion USD sau mai mult, 305 persoane cu averi de peste 100 milioane USD sau mai mult și 21 de persoane miliardare în USD.

În ciuda ultimului deceniu dificil, Africa de Sud găzduiește de două ori mai multți milionari decât orice altă țară africană, în timp ce Egiptul are acum cei mai mulți miliardari.

Mauritius are cea mai mare bogăție pe cap de locuitor (avuție medie pe persoană) din Africa, la 34.500 USD, urmată de Africa de Sud cu 10.970 USD și Namibia cu 9.320 USD. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel