Data actualizării:
Data publicării:

Biden spune că Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi (Reuters)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil de moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoare, a zis vineri preşedintele american Joe Biden, transmite Reuters.

Conform președintelui american, nu există motive să se creadă că relatările privind moartea lui Navalnîi nu sunt adevărate.

Biden a mai zis că nu este surprins de anunţul cu privirea la moartea opozantului rus, precizând însă că este 'scandalizat'.

'Nu vă înşelaţi, Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil. Ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi este o nouă dovadă a brutalităţii sale', a subliniat Biden. 'Nu ştim exact ce s-a întâmplat, dar nu există nicio îndoială că aceasta este consecinţa a ceva ce au făcut Putin şi asasinii lui', a spus Biden.

Preşedintele SUA, care l-a descris pe opozantul rus drept o 'voce puternică pentru adevăr, chiar şi în închisoare', a menţionat că 'evaluează opţiunile' cu privire la un răspuns la acest deces, fără a da mai multe detalii.

Citește și - Soția lui Navalnîi, prima reacție după moartea disidentului / Publicul a ovaționat-o / video

Activistul în vârstă de 47 de ani a murit vineri într-o colonie penitenciară îndepărtată în zona arctică. El ispăşea o pedeapsă pentru "extremism", în condiţii foarte dificile. Cauza decesului încă nu este cunoscută, fiind aşteptată expertiza medico-legală.

Medicii ruşi au încercat timp de 30 de minute să îl resusciteze, a transmis un spital local. "Medicii sosiţi la faţa locului au continuat procedurile de reanimare aplicate deja de medici în penitenciar. Ei le-au continuat timp de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat", a comunicat spitalul public din oraşul Labitnanghi, situat în proximitateea închisorii.

Navalnîi participase joi prin legătură video la două audieri în faţa instanţei şi nu a reclamat nimic legat de starea sa de sănătate, relatează agenţia RIA Novosti.

Totuşi, la diversele audieri în procesele sale la care a luat parte în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia în 2020 i-a supravieţuit miraculos.

Activistul rus Navalnîi a denunţat drept politice numeroasele sale procese, considerându-le o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziţia împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Președintele rus a fost informat despre moartea lui Navalnîi şi aşteaptă raportul medico-legal care va elucida cauzele decesului, a zis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Navalnîi, despre care Kremlinul crede că lucra pentru CIA-ul american, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat FSB-ului să îl otrăvească în august 2020 cu substanţa chimică Noviciok. Transferat la un spital în Germania după acea otrăvire, opozantul rus a revenit la Moscova în ianuarie 2021, cu toate că era conştient că risca să fie arestat.

Deşi aflat în detenţie de atunci, Navalnîi transmitea des mesaje pe social media, adesea ironice către Putin şi administraţiei închisori. De obicei, în mesaje critica puterea rusă.

Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a chemat la proteste masive contra preşedintelui Putin în perioada alegerilor prezidenţiale din luna martie, scrutin la care liderul de la Kremlin nu are emoţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel