Urmărește emisiunea live
Biden se pregăteşte să anunţe un ordin executiv ce va înăspri verificările de cazier pentru cumpărătorii de arme de foc
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele american, Joe Biden, se pregăteşte să anunţe marţi un ordin executiv care va înăspri verificările de cazier pentru cei care vor să cumpere arme de foc. 

Ordinul va întări totodată sprijinul federal pentru legile care vizează blocarea vânzării de arme către persoane considerate periculoase, legi care au fost adoptate de 19 de state ale SUA, plus Districtul Columbia, informează Agerpres.

Este vorba de cea mai cuprinzătoare măsură politică pe care o poate decide liderul democrat de la Casa Albă, fără ajutorul Congresului.

El urmăreşte totodată să încurajeze siguranţa depozitării armelor şi va cere Comisiei federale pentru comerţ să analizeze modul de promovare a armelor de foc de către producători, inclusiv către minori, a menţionat un înalt responsabil al administraţiei.

Joe Biden se întâlneşte marţi pentru a discuta despre acest ordin cu victime ale violenţei cu arme de foc la Monterey Park, în statul California, unde pe 21 ianuarie 11 oameni au fost împuşcaţi mortal la o sală de dans de un bărbat de 72 de ani.

Într-o ţară unde peste 40.000 de oameni mor în fiecare an în tiruri cu arme de foc, Biden speră ca alegătorii americani să susţină un control mai ferm al acestor arme, în timp ce potenţialii săi contracandidaţi republicani la alegerile prezidenţiale din 2024 vor susţine cu certitudine drepturi extinse pentru deţinătorii de arme, cu sprijinul unor grupuri influente cum este National Rifle Association, notează Reuters.

O majoritate de 84% a respondenţilor s-au pronunţat pentru verificarea cazierului la toate vânzările de arme, într-un sondaj Reuters/ Ipsos realizat anul trecut, imediat după atacul de la şcoala din Uvalde, Texas, în care au fost ucişi 19 elevi şi doi profesori.

Unii susţinători ai dreptului la arme se opun acestor verificări, afirmând că încalcă dreptul constituţional la deţinerea de arme şi nu îi împiedică pe criminali să le obţină, iar de când republicanii au preluat controlul în Camera Reprezentanţilor, după alegerile parţiale de anul trecut, şansele adoptării în Congres de noi prevederi împotriva armelor practic au dispărut, inclusiv interzicerea armelor de asalt şi de mare capacitate propusă de Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel