Data publicării:

Biden VS. Trump? Colegiul Electoral din SUA DECIDE noul președinte. Care e PROCEDURA și ce ȘANSE mai are Donald Trump

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Colegiul Electoral din SUA decide dacă Joe Biden va fi noul președinte.

Electorii americani au început luni votarea formală a noului preşedinte democrat al SUA, Joe Biden, primii fiind cei din statele Georgia şi Arizona, ambele câştigate de democraţi la scrutinul din 3 noiembrie, transmite Reuters.

Deja șase dintre statele în care Donald Trump și-a contestat înfrângerea, adică Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, au votat pentru Joe Biden.

Președintele ales ar urma să se adreseze publicului, luni seara, după încheierea votului în Colegiul Electoral.

Donald Trump continuă să acuze de fraudă

 

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani. Toate statele şi-au certificat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

Conform rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, Joe Biden ar urma să fie votat de 306 electori, mult peste pragul de 270 necesar pentru a deveni preşedinte, iar Donald Trump de 232.

Când devine un candidat președinte. Regula din SUA

În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general în funcţie de numărului populaţiei.

Chiar dacă uneori există câţiva electori „rebeli” care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu se aşteaptă luni la ceva diferit din acest punct de vedere.

Următorul pas în procesul electoral va fi în Congres pe 6 ianuarie, când parlamentarii vor certifica votul Colegiului Electoral.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel