Biden: Sănătatea și viața femeilor, în pericol după eliminarea dreptului constituțional la avort
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 24 iun 2022, 20:32
WhatsApp
Joe Biden a criticat hotărârea Curții Supreme a SUA, care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul.

Președintele SUA, Joe Biden, a criticat, vineri, hotărârea Curții Supreme a SUA care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul, afirmând că sănătatea și viața femeilor americane sunt acum în pericol.

„Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară", a declarat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

Joe Biden a promis că va continua să lupte pentru drepturile reproductive și i-a îndemnat pe alegători să trimită în Congres oameni care vor să lucreze pentru a impune dreptul la avort.

„În această toamnă, Roe este pe buletinul de vot. Libertățile personale sunt pe buletinul de vot”, a spus Biden, referindu-se la decizia istorică din 1973, Roe vs Wade, care a făcut ca avortul să fie legal la nivel național.

Biden a cerut ca eventualele proteste să rămână pașnice, informează Reuters, notează Mediafax.

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național, oferind o victorie importantă republicanilor și conservatorilor religioși care doresc să limiteze sau să interzică această procedură.

Curtea, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni.

Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.

Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.

O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică.

"Constituția nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituțională", a scris Alito în hotărârea pronunțată.

În cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituția SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.

Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort și a interzis legile care impun o „povară excesivă" asupra accesului la avort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?