Biden promite că SUA vor reacționa „rapid și dur” în cazul anexării unor teritorii ucrainene de către Rusia
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Statele Unite "vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe" dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă, informează AFP.

"Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei", a denunţat preşedintele american, care a adoptat deja mai multe seturi de sancţiuni economice şi financiare împotriva regimului Putin.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, care va dura până marţi.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, va fi una rapidă.

Preşedintele Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei, informează AFP.

În discursul său zilnic adresat naţiunii, preşedintele Zelenski s-a declarat încrezător că "lumea va reacţiona cu cea mai mare rigoare la pseudo-referendumuri" şi că acestea "vor fi condamnate fără echivoc".

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă.

Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, notează Agerpres.

Se cere suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut, vineri, suspendarea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, se arată în intervenția sa în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

”Atunci când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat și nejustificat, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

”Folosirea dreptului de veto ar trebui să fie o excepție, dar a devenit, am văzut-o, regula. O reformă este necesară și urgentă”, a precizat Michel, adresându-se Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, potrivit Calea Europeană.

De asemenea, premierul nipon Fumio Kishida a cerut marţi o reformă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Potrivit acestuia, credibilitatea organizaţiei este pusă sub semnul întrebării în urma agresiunii pe care Rusia, ţară cu statut de membru permanent şi drept de veto în Consiliul de Securitate, a declanşat-o împotriva Ucrainei.

La ora actuală, Tokyo vede în războiul din Ucraina un nou argument în favoarea acestei reforme a Consiliului de Securitate, pronunţându-se pentru iniţierea unor negocieri aprofundate pentru ca în cele din urmă acest obiectiv să fie realizat.

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – China, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Rusia – au drept de veto asupra rezoluțiilor.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organ al ONU, întrucât rezoluțiile sale sunt obligatorii pentru țările membre. Conform Cartei ONU, Consiliul de Securitate are „responsabilitatea principală pentru menținerea păcii și securității internaționale”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut în mod repetat ca Rusia să își piardă dreptul de veto atâta timp cât poartă război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel