Biden, prima reacție după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Președintele american Joe Biden consideră revoltătoare cererea procurorului Curții Penale Internaționale de arestare a oficialilor israelieni.

Joe Biden s-a opus cererii procurorului-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, de arestare a premierului Benjamin Netanyahu și a altor oficiali israelieni. El a spus că cererea este „revoltătoare”, potrivit The Guardian.

„Cererea procurorului Curții Penale Internaționale pentru mandate de arestare împotriva liderilor israelieni este scandaloasă. Și permiteți-mi să fiu clar: orice ar spune acest procuror, nu există vreo echivalență între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”, a spus președintele SUA într-un comunicat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că administrația Biden „respinge în mod fundamental” decizia lui Khan.

„Respingem echivalența procurorului dintre Israel și Hamas. Este rușinos. Hamas este o organizație teroristă brutală care a comis cel mai grav masacru al evreilor de la Holo*aust și încă ține ostatici zeci de oameni nevinovați, inclusiv americani”, a spus Blinken.

Secretarul de stat a reiterat poziția de lungă durată a SUA conform căreia Curtea Penală Internațională nu are jurisdicție asupra conflictului israeliano-palestinian, în mare parte datorită faptului că Israelul – și SUA – nu sunt membri ai curții.

„CPI a fost înființată ca o instanță cu jurisdicție limitată. Aceste limite sunt înrădăcinate în principii de complementaritate, care nu par să fi fost aplicate aici, pe fondul grăbirii procurorului de a solicita aceste mandate de arestare, mai degrabă decât să permită sistemului juridic israelian o oportunitate deplină și timp util”, a mai zis Blinken.

„În alte situații, procurorul a amânat investigațiile naționale și a lucrat cu statele pentru a le acorda timp să investigheze. Procurorul nu a oferit aceeași oportunitate Israelului, care are în desfășurare investigații cu privire la acuzațiile aduse personalului său”, a mai zis Blinken.

„Deși nu era membru al curții, Israelul era pregătit să coopereze cu procurorul. De fapt, procurorul însuși era programat să viziteze Israelul încă de săptămâna viitoare pentru a discuta despre anchetă și a asculta poziția guvernului israelian. Personalul procurorului trebuia să aterizeze astăzi în Israel pentru a coordona vizita (n.r. de săptămâna viitoare), însă personalul nu a mai ajuns și fix când trebuia să aterizeze s-a anunțat decizia. Aceste coincidențe pun sub semnul întrebării legitimitatea și credibilitatea investigației.

În principiu, această decizie nu ajută cu nimic și ar putea pune în pericol eforturile continue de a ajunge la un acord de încetare a focului care să elibereze ostaticii și să sporească asistența umanitară, care sunt obiectivele pe care Statele Unite continuă să le urmărească fără încetare”, a conchis Blinken, potrivit Times of Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel