Data publicării:
Biden, prima reacție după ce Curtea Penală Internațională a cerut arestarea lui Netanyahu
Președintele american Joe Biden consideră revoltătoare cererea procurorului Curții Penale Internaționale de arestare a oficialilor israelieni.
Joe Biden s-a opus cererii procurorului-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, de arestare a premierului Benjamin Netanyahu și a altor oficiali israelieni. El a spus că cererea este „revoltătoare”, potrivit The Guardian.
„Cererea procurorului Curții Penale Internaționale pentru mandate de arestare împotriva liderilor israelieni este scandaloasă. Și permiteți-mi să fiu clar: orice ar spune acest procuror, nu există vreo echivalență între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale”, a spus președintele SUA într-un comunicat.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că administrația Biden „respinge în mod fundamental” decizia lui Khan.
„Respingem echivalența procurorului dintre Israel și Hamas. Este rușinos. Hamas este o organizație teroristă brutală care a comis cel mai grav masacru al evreilor de la Holo*aust și încă ține ostatici zeci de oameni nevinovați, inclusiv americani”, a spus Blinken.
Secretarul de stat a reiterat poziția de lungă durată a SUA conform căreia Curtea Penală Internațională nu are jurisdicție asupra conflictului israeliano-palestinian, în mare parte datorită faptului că Israelul – și SUA – nu sunt membri ai curții.
„CPI a fost înființată ca o instanță cu jurisdicție limitată. Aceste limite sunt înrădăcinate în principii de complementaritate, care nu par să fi fost aplicate aici, pe fondul grăbirii procurorului de a solicita aceste mandate de arestare, mai degrabă decât să permită sistemului juridic israelian o oportunitate deplină și timp util”, a mai zis Blinken.
„În alte situații, procurorul a amânat investigațiile naționale și a lucrat cu statele pentru a le acorda timp să investigheze. Procurorul nu a oferit aceeași oportunitate Israelului, care are în desfășurare investigații cu privire la acuzațiile aduse personalului său”, a mai zis Blinken.
„Deși nu era membru al curții, Israelul era pregătit să coopereze cu procurorul. De fapt, procurorul însuși era programat să viziteze Israelul încă de săptămâna viitoare pentru a discuta despre anchetă și a asculta poziția guvernului israelian. Personalul procurorului trebuia să aterizeze astăzi în Israel pentru a coordona vizita (n.r. de săptămâna viitoare), însă personalul nu a mai ajuns și fix când trebuia să aterizeze s-a anunțat decizia. Aceste coincidențe pun sub semnul întrebării legitimitatea și credibilitatea investigației.
În principiu, această decizie nu ajută cu nimic și ar putea pune în pericol eforturile continue de a ajunge la un acord de încetare a focului care să elibereze ostaticii și să sporească asistența umanitară, care sunt obiectivele pe care Statele Unite continuă să le urmărească fără încetare”, a conchis Blinken, potrivit Times of Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News