Data publicării:

Biden l-a avertizat pe Prigojin încă din iulie, dar mesajul a fost perceput ca fiind ironic / Ce mesaj îi tansmitea liderul de la Casa Albă după rebeliunea Wagner

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele american Joe Biden i-a transmis un mesaj lui Evgheni Prigojin imediat după rebeliunea Wagner din iulie.

La sfârșitul lunii iunie, Evgheni Prigojin și trupele sale din Grupul Wagner au preluat pentru scurt timp controlul asupra orașului sudic Rostov-pe-Don, după care au mărșăluit spre Moscova. Ulterior, șeful Wagner a renunțat la rebeliune după ce președintele belarus Aleksandr Lukașenko a negociat un armistițiu, conform Washington Examiner.

Ulterior, imagini în care părea a fi Evgheni Prigojin au fost publicate pe rețelele sociale. Unele păreau a fi filmate în Belarus, altele la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.

Totuși, noi imagini cu Evgheni Prigojin, în care acesta apare spunând că va face continentul african „liber“ au fost publicate cu doar două zile în urmă. Liderul Wagner părea a fi undeva în Africa 

În videoclipul de acum câteva zile, Evgheni Prigojin vorbește despre recrutarea Wagner și chiar afișează un număr de telefon la care cei ce vor să se înscrie în grupul mercenarilor să sune.

CITEȘTE ȘI       -      Ucraina a eliberat satul Robotnye. Prima linie defensivă construită de Rusia a fost străpunsă

Prigojin a fost ucis

Ieri, avionul în care se afla Evgheni Prigojin, care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg, a fost doborât în regiunea Tver din Federația Rusă. Avionul Embraer ERG 135 cu numărul RA-02795 s-a prăbușit, potrivit canalului de Telegram "Grey Zone", apropiat de PMC Wagner, după ce a fost lovit de focul de apărare aeriană. 

În plus, unii martori de la sol ai incidentului au susținut că au văzut o rachetă care a lovit aeronava în care se afla Evgheni Prigojin. În cursul serii, Anton Gerashchenko, consilier în administrația ucraineană, a publicat un mesaj în care a susținut că mercenarii Wagner au transmis un mesaj.

„Mercenarii Wagner PMC se vor răzbuna pe Putin și Șoigu pentru moartea liderului lor. Îndemnurile la răzbunare împotriva ucigașilor au umplut camerele de chat ale canalelor lui Prigojin. Oamenii legii din două regiuni ale Rusiei au fost ridicați în alertă“, transmite Anton Gerashchenko pe Twitter.

După ce Prigojin a oprit rebeliunea împotriva conducerii militare a Federației Ruse, Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, care la acea vreme se afla în Europa, i-a transmis liderului Wagner un mesaj, dar care a fost perceput de public drept unul ironic, mai ales că foarte mulți oficiali au murit în Rusia în condiții suspecte.

„Doar Dumnezeu știe ce va face. Nici măcar nu suntem siguri unde este. Dacă aș fi în locul lui, aș fi atent la ce mănânc“, a spus Biden la acea vreme în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său finlandez, președintele Sauli Niinisto la Helsinki. „Aș fi cu ochii pe meniul meu“, a adăugat președintele american. „Nu cred că cineva dintre noi știe sigur care este viitorul lui Prigojin în Rusia”, mai spunea Biden atunci.

Călătoria lui Biden în Europa s-a concentrat pe summitul NATO de la Vilnius, Lituania. Deși att președintele SUA, cât și alianța, și-au reiterat angajamentul de lungă durată față de Ucraina, Kievul nu a primit nicio invitație oficială de a se alătura NATO.

CITEȘTE ȘI        -        Culmea ironiei. În unul dintre pașapoartele lui Prigojin locul nașterii menționat este fix locul morții sale - Foto în articol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel