Data publicării:

Biden îi roagă pe americani să reducă tensiunile politice

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Joe Biden s-a folosit de un discurs în Biroul Oval, duminică, pentru a condamna violența politică și a le cere americanilor să reducă temperatura în sistemul politic din ce în ce mai toxic după tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump.

Președintele Joe Biden a subliniat, de mult timp, importanța unității naționale, dar mesajul său a căpătat o nouă greutate după ce un trăgător a deschis focul la mitingul lui Trump din vestul Pennsylvaniei, în weekend, aruncând campania pentru 2024 într-o spirală, scrie Politico.

'Un fost președinte a fost împușcat. Un cetățean american a fost ucis în timp ce își exercita simpla libertate de a susține candidatul ales de el. Nu putem, nu trebuie să mergem pe acest drum în America. Am mers pe acest drum în toată istoria noastră. Violența nu a fost niciodată răspunsul.”, a spus președintele american.

A fost un moment de întoarcere pentru Biden, care a promis în discursul său de victorie din 2020 să fie un președinte care să încerce să unifice țara după anii tumultuoși ai lui Trump, pandemia de Covid și o vară de proteste pentru justiția rasială. Și acum, în plină campanie prezidențială, Biden s-a trezit din nou livrând același mesaj unei națiuni încă zguduite de diviziune.

Discursul a marcat încercarea lui Biden de a negocia roluri inerent conflictuale. În calitate de președinte, datoria sa imediată este să vindece o țară fracturată. În același timp, el încearcă disperat să revitalizeze o campanie de realegere care se confruntă cu dificultăți și care s-a bazat pe avertismentele despre amenințarea existențială pe care el crede că Trump o reprezintă pentru democrația americană — un mesaj de campanie pe care Biden a indicat că nu îl va schimba.

"Da, avem dezacorduri puternice, resimțite profund. Miza, în aceste alegeri, este enorm de mare. Am spus de multe ori că alegerea pe care o facem în aceste alegeri va modela viitorul Americii și al lumii pentru deceniile următoare. Cred asta cu tot sufletul meu.”, a mai spus Biden.

Duminică a fost doar a treia oară când Biden a folosit gravitatea Biroului Oval pentru a se adresa națiunii, subliniind semnificația momentului. El a ținut un discurs în Biroul Oval în octombrie pentru a pleda pentru ajutorarea atât a Israelului, cât și a Ucrainei, iar vara trecută a vorbit de la Biroul Rezolut despre un acord bipartizan pentru a evita incapacitatea de plată a datoriei națiunii.

Discursul său face parte din efortul Casei Albe de a naviga situația delicată după împușcătura care l-a rănit pe Trump și a dus la moartea altei persoane. Împușcăturile au dat peste cap o cursă prezidențială deja tumultuoasă, pe măsură ce Biden se confruntă cu apeluri din partea altor democrați de a se retrage din fruntea candidaturii și în timp ce Trump se pregătește să-și aleagă partenerul de campanie și să accepte oficial nominalizarea GOP.

Vorbind de la Biroul Rezolut, Biden a criticat că retorica politică a devenit „foarte încinsă” și a cerut americanilor să „o calmeze”. El a spus că dezacordurile într-un sistem democratic erau inevitabile, dar politica ar trebui să fie o „arenă pentru dezbatere pașnică” și nu un „câmp de luptă.”

Dar Biden a clarificat că nu va fi descurajat de la a face campanie pentru realegerea sa, vorbind despre necesitatea de a proteja democrația americană și constituția. Președintele a spus că se așteaptă ca GOP să-i atace realizările la convenția republicană de săptămâna aceasta, dar a argumentat că așa ar trebui să funcționeze o democrație sănătoasă.

"În America, ne rezolvăm diferențele la urnele de vot,” a continuat el. „Nu cu gloanțe. Puterea de a schimba America ar trebui să rămână întotdeauna în mâinile poporului — nu în mâinile unui potențial asasin.”

În timp ce împușcăturile au determinat o pauză de moment în politică, echipa lui Biden intenționează să reia activitățile normale, inclusiv reclamele, marți, conform unui oficial de campanie care a primit anonimat pentru a discuta conversațiile private. Consilierii cred că mesajul lui Biden de duminică și în zilele următoare este legat de teza centrală a campaniei sale — apărarea democrației și necesitatea de a combate violența politică.

Campania va sublinia că președintele a condamnat de mult timp violența politică, de la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, până la atacul asupra soțului fostului președinte al Camerei, Nancy Pelosi, Paul Pelosi. Duminică seara, el a asemănat acele evenimente cu încercarea de intimidare a oficialilor electorali și „tentativa de asasinare a lui Donald Trump.”

"Nu există loc în America pentru acest tip de violență, pentru orice violență, niciodată,” a spus Biden.

Oficialul de campanie a spus că probabil vor renunța la mesajul lor despre Trump ca „amenințare la adresa democrației” săptămâna aceasta, pe măsură ce țara încearcă să proceseze colectiv atacul. Dar persoana a spus că un astfel de eveniment oribil a cerut un leadership puternic și constant — un caz pe care președintele îl va face pentru el însuși în zilele următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel