Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar american pentru Ucraina
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar american pentru Ucraina
Biden îi acuză pe republicani că ar dori să reducă ajutorul financiar american pentru Ucraina
Preşedintele american, Joe Biden, a criticat joi seară Partidul Republican, acuzându-l că doreşte, în cazul unei victorii la alegerile legislative din noiembrie, să reducă potenţial sprijinul financiar american pentru Ucraina, scrie AFP. 

'Spun că, dacă vor câştiga, probabil că nu vor continua să finanţeze Ucraina', a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Pennsylvania, un stat cheie pentru alegerile de la jumătatea mandatului.

'Aceşti oameni nu înţeleg. Trece dincolo de Ucraina. Este Europa de Est. Este NATO', a continuat liderul democrat, adăugând că republicanii 'nu înţeleg politica externă americană'. Liderul republicanilor din Camera inferioară a Congresului, Kevin McCarthy, a avertizat marţi că partidul său nu va semna un 'cec în alb' Ucrainei dacă va câştiga, aşa cum prezic sondajele, majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor la alegerile din 8 noiembrie.

Dacă partidul său va câştiga, acest ales californian speră să o detroneze pe democrata Nancy Pelosi de la conducerea Camerei, ceea ce l-ar face a treia figură în statul american, după preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris.

De la începutul invazia Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, administraţia Joe Biden a eliberat 17,6 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei, cu acordul ambelor partide din Congres, deşi au protestat unii republicani din aripa dreaptă a partidului. 

Citește și - Ned Price: Legea marţială impusă de Putin arată că ucrainenii nu doresc să se alăture Rusiei

Instaurarea legii marţiale de către Vladimir Putin în teritoriile anexate din Ucraina arată că ucrainenii nu vor să se alăture Rusiei, potrivit unei declarații venite de la Washington.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat: ”Preşedintele Putin a anexat aceste regiuni spunând că există persoane în acele regiuni care căutau cu disperare să fugă din statul ucrainean încât doreau să se alăture Rusiei. "În prezent, Putin dezvăluie această minciună instaurând legea marţială", a adăugat el, scrie Agerpres.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută, Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că bombardează populaţia civilă în respectivele regiuni. Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni teroriste precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor infrastructuri nucleare, fără a le preciza.

El a decretat şi o mobilizare economică în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat. Vezi continuarea  aici!

Citește și - Regimul de alertă de la Moscova a fost întărit, după ce Putin a declarat legea marţială în teritoriile ucrainene anexate

Regimul de alertă întărit la Moscova, anunţat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, nu va duce "în acest stadiu" la schimbări în viaţa de zi cu zi a locuitorilor capitalei ruse, a afirmat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, informează AFP.

"În aplicarea decretelor (semnate de Putin), vom lua măsurile necesare pentru a ameliora securitatea instalaţiilor civile şi a instalaţiilor critice", a declarat Sobianin, într-un comunicat postat pe blogul său.

"În acelaşi timp, trebuie să spun că în acest stadiu nicio măsură nu a fost pusă în aplicare pentru a limita ritmul normal al vieţii în oraş", a ţinut Sobianin să sublinieze, în condiţiile în care regimul de alertă întărit ar putea duce la impunerea unor restricţii de deplasare şi a unei securităţi întărite la Moscova, unde prezenţa poliţiei este deja una importantă. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel