Biden cere revocarea statutului comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune". Importurile de alcool rusesc, fructe de mare și diamante, interzise în SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Președintele Joe Biden a cerut SUA, împreună cu aliații săi G7 și europeni, să revoce statutul comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune".

Președintele Joe Biden a cerut SUA, împreună cu aliații săi G7 și europeni, să revoce statutul comercial al Rusiei de "cea mai favorizată națiune”, în timpul declarațiilor de vineri dimineață. De asemenea, SUA și aliații săi adaugă noi sancțiuni pentru Rusia, în contextul invaziei din Ucraina.

Eliminarea acestui statut al Rusiei, care necesită acțiuni din partea Congresului, ar permite SUA și altor țări să impună tarife mai mari pentru anumite importuri rusești. Canada a fost primul aliat important al SUA care a eliminat statutul Rusiei de "ca mai favorizată națiune” săptămâna trecută.

SUA interzic importurile de alcool rusesc, fructe de mare și diamante. Americanii au importat fructe de mare din Rusia în valoare de aproximativ 4,6 miliarde de dolari anul trecut, conform datelor comerciale federale, ceea ce a determinat unii comercianți naționali de produse alimentare să se opună unei potențiale interdicții la începutul acestei luni, potrivit Forbes.

Importurile de vodcă din Rusia au scăzut cu 79% din 2011 și reprezintă doar 1,3% din importurile din SUA, potrivit Distilled Spirits Council din Statele Unite.

"Rubla şi-a pierdut jumătate din valoare"

"Apărarea democraţiei în Ucraina, respingerea agresiunii din partea Rusiei nu sunt negociabile. Lumea liberă se asociază pentru a-l confrunta pe Putin şi asta înseamnă că este nevoie de cooperare bipartizană. Vreau să semnez o lege care să revoce acel statut Rusiei - el se numea pentru mulţi "statutul celei mai favorizate naţiuni".

Altă măsură: interzicerea unor importuri din Rusia, inclusiv caviar, vodcă, diamante. G7 va refuza Rusiei posibilitatea de a împrumuta de la instituţiile financiar-internaţionale, cum ar fi FMI-ul şi Banca Mondială. Putin este un agresor şi trebuie să plătească un preţ. El nu poate să ducă acest război care zdruncină temeliile stabilităţii şi păcii internaţionale şi apoi să mai cerea şi ajutor de la comunitatea internaţională.

G7 creşte presiunea asupra miliardarilor corupţi ruşi. Au numele listate. Ei, familii lor sunt ţintiţi. Prin coordonare cu ţările din G7 vom captura bunurile obţinute ilicit.  Ei fură de la poporul rus şi îşi ascund banii în ţările noastre. Ei fac parte din acea "cleptocraţie" de la Moscova, trebuie să sufere aceste sancţiuni. Le va fi şi mai greu să cumpere produse manufacturate în ţările noastre. Nu vom mai exporta bunuri de lux spre Rusia şi vom lua şi alte măsuri. Toi aceşti pași îl vor lovi pe Putin. (...) Rubla şi-a pierdut jumătate din valoare - 200 de ruble, acum, la un dolar. Bursa din Moscova este închisă de două săptămâni. Ei ştiu că, dacă se va deschide, se va prăbuşi. Agenţiile de rating au evaluat statutul Rusiei la statutul de junk. Corporaţiile pleacă din Rusia", a mai spus președintele SUA.

Citește declarațiile complete>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel