Biden a ”subliniat urgența" unui armistițiu în Gaza
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Joe Biden, președintele SUA, și premierul israelian Netanyahu au avut o discuție telefonică privind acordul de încetare a focului în Gaza.

Președintele SUA Joe Biden a avut, miercuri, o discuție telefonică cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat al Casei Albe, iar subiectul discutat a fost armistițiul din zonă.

Astfel, președintele Biden a ”subliniat urgența încheierii acordului de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor” din Fâșia Gaza.

Convorbirea dintre Biden și Netanyahu s-a axat pe ”discuțiile viitoare de la Cairo pentru înlăturarea oricăror obstacole rămase” înainte de a se ajunge la un compromis între Israel și Hamas.

De asemenea, cei doi au discutat ”despre eforturile active și continue ale SUA de a sprijini apărarea Israelului împotriva tuturor amenințărilor venite din partea Iranului, inclusiv a grupurilor teroriste proxy ale acestuia, Hamas, Hezbollah și Houthis, pentru a include desfășurări militare americane defensive în curs”, potrivit comunicatului.

La convorbire a participat și Kamala Harris, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie. și actual vicepreședinte, relatează AFP, scrie Agerpres,

Această convorbire survine după turneul secretarului de stat american Antony Blinken în Orientul Mijlociu pentru obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza.

Pentru Statele Unite, un armistiţiu în Gaza ar ajuta la evitarea unei conflagraţii în Orientul Mijlociu, după ameninţările Iranului şi aliaţilor săi care au avertizat că vor răzbuna asasinarea, atribuită Israelului, a liderului Hamas Ismail Haniyeh, la 31 iulie, la Teheran.

Netanyahu, acuzat de Hamas că ”obstrucționează” acordul de încetare a focului

Gruparea Hamas a făcut acuzații grave la adresa premierul israelian Benjamin Netanyahu, despre care spune că ”obstrucționează” un acord pentru un armistițiu în Gaza după ultima rundă de negocieri la Doha, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Atribuim lui Benjamin Netanyahu întreaga responsabilitate pentru eșecul eforturilor mediatorilor, pentru obstrucționarea unui acord și pentru viețile ostaticilor, care se află în același pericol ca și poporul nostru” cu bombardamentele continue în Fâșia Gaza, a declarat mișcarea islamistă palestiniană, potrivit unui comunicat.

Statele Unite ale Americii au prezentat vinerea trecută o nouă propunere de acord, după două zile de discuții la Doha purtate de mediatori cu Israelul.

Astfel, propunerea ”răspunde condițiilor stabilite de Netanyahu, în special refuzului său pentru o încetare permanentă a focului și o retragere totală din Fâșia Gaza”, potrivit Hamas.

De asemenea, premierul israelian ”a pus noi condiții în dosarul schimbului de prizonieri și a dat înapoi în alte puncte, împiedicând astfel finalizarea acordului”, se arată în comunicat. 

Discuțiile privind o încetare a focului și eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Cairo în jurul unei noi propuneri americane, potrivit unei declarații comune emise vineri de SUA, Qatar și Egipt, principalii mediatori între Israel și Hamas, deși gruparea palestiniană a transmis că respinge inițiativa Washingtonului. Vezi tot articolul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel