Data publicării:
Biden a parafat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO
Preşedintele american Joe Biden a parafat ratificarea de către Statele Unite a aderării Suediei şi Finlandei la NATO, o extindere a Alianţei ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, notează AFP.
Cele două ţări nordice vor fi 'aliaţi puternici, fiabili şi dotaţi cu importante capacităţi' integrând alianţa militară dominată de Statele Unite, a declarat preşedintele Joe Biden în cursul unei ceremonii de semnare la Casa Albă.
Senatul SUA a ratificat săptămâna trecută cu o largă majoritate cele două protocoale de aderare ale Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică. Toate ţările membre ale NATO trebuie să ratifice aceste protocoale înainte ca aderarea celor două ţări să fie efectivă. Joe Biden a făcut din restabilirea relaţiilor transatlantice, puse la încercare de predecesorul său Donald Trump, o prioritate a politicii sale externe. NATO face parte din 'bazele securităţii' Statelor Unite, a subliniat el marţi.
Liderul administraţiei de la Washington a salutat, de asemenea, faptul că aceste două ţări au 'instituţii democratice puternice' şi armate solide care vor întări NATO.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Joe Biden le-a telefonat marţi omologului său finlandez, Sauli Niinisto, şi premierului suedez, Magdalena Andersson, felicitându-i pentru acest 'pas în plus' spre aderarea lor la NATO. Până în prezent, 23 de ţări membre au ratificat protocoalele de aderare din cele 30 necesare.
Principalul obstacol este Turcia
Principalul obstacol este Turcia, care reproşează Finlandei, dar mai ales Suediei presupusa lor bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pe care Ankara îl consideră o organizaţie teroristă.
Prin invadarea Ucrainei, preşedintele rus, Vladimir Putin, 'a spulberat pacea şi securitatea în Europa', a afirmat Joe Biden. 'Putin credea că ne divizează (...). A cules, dimpotrivă, ceea ce nu a vrut', a subliniat preşedintele american, citat de AFP, scrie Agerpres.
Citește și - Senatul SUA a adoptat marele plan pentru climă şi sănătate al lui Biden, în valoare de 430 de miliarde de dolari
După 18 luni de negocieri şi o noapte-maraton de dezbateri, Senatul SUA a adoptat marele plan al preşedintelui Joe Biden privind clima şi sănătatea, o victorie semnificativă la mai puţin de o sută de zile de la alegerile cruciale la jumătate de mandat, transmite AFP.
Numai prin voturile lor, democraţii au aprobat acest plan de investiţii de peste 430 de miliarde de dolari care, săptămâna viitoare, va fi votat de Camera Reprezentanţilor.
'Drumul a fost lung, dificil şi sinuos', a declarat liderul democrat al Senatului Chuck Schumer înaintea votului, în aplauzele furtunoase ale taberei sale. Rezultat al unor compromisuri dificile cu aripa dreaptă a Partidului Democrat, planul include cea mai mare investiţie angajată vreodată în SUA pentru climă - 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030.
Un american va primi până la 7.500 de dolari credite fiscale pentru achiziţionarea unei maşini electrice...
Prin această reformă, un american va primi până la 7.500 de dolari credite fiscale pentru achiziţionarea unei maşini electrice, iar instalarea panourilor solare pe acoperiş va fi acoperită în proporţie de 30%. Această reformă ar trebui, de asemenea, să permită întărirea rezistenţei pădurilor în faţa incendiilor de amploare care devastează vestul ţării şi a căror înmulţire este cauzată de încălzirea globală.
Câteva miliarde de dolari în credite fiscale vor fi oferite şi celor mai poluante industrii pentru a le ajuta în tranziţia energetică, măsură puternic criticată de aripa stângă a partidului, care a trebuit să accepte actualul text în lipsa convenirii unui acord mai ambiţios după luni întregi de negocieri. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News