Biden a cerut verificarea companiilor de petrol şi gaze
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut verificări cu privire la majorarea prețurilor la carburanți.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a cerut miercuri preşedintelui Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC), Lina Khan, să verifice companiile de petrol şi gaze şi rolul acestora în majorarea preţurilor la carburanţi, sugerând că ar putea fi vorba de "activităţi ilegale", scrie Mediafax.
Preşedintele SUA s-a declarat surprins că tarifele la carburanţi continuă să crească deşi costurile de producţie din industria de profil sunt în scădere.
Cum s-au schimbat prețurile
"De obicei, preţurile la pompă corespund cu fluctuaţiile preţurilor la benzina nerafinată. Dar, în ultima lună, preţul benzinei nerafinate a scăzut cu peste 5%, iar preţurile la pompă au crescut cu 3%", a declarat Joseph Biden, citat de site-ul Politico.com.
"Nu accept ca americanii care muncesc din greu să plătească mai mult pe benzină din cauza comportamentelor neconcurenţiale sau a potenţialelor activităţi ilegale. Comisia Federală pentru Comerţ trebuie să utilizeze toate instrumentele de care dispune dacă depistează vreo neregulă", a subliniat Biden.
Ungaria îngheață prețurile la combustibil. Benzinăriile care nu respectă vor fi închise
Pentru a preveni noi creșteri, guvernul Ungariei a anunțat că va îngheța prețurile la benzină și motorină la nivelul de 480 de forinți timp de trei luni, începând cu 15 noiembrie.
„Întrucât prețul benzinei și motorinei afectează funcționarea economiei și prețurile în general, guvernul a decis să fixeze prețul pe litru al acestor produse la 480 de forinți (1,31 euro) pentru trei luni, începând de luni, 15 noiembrie”, a spus cabinetul ministrului Gergely Gulyás.
El a adăugat că aceasta înseamnă că lista de prețuri pentru motorină și benzină cu octan 95 poate fi mai mică de 480 de forinți, dar nu mai mare. Dacă benzinăriile nu respectă regulamentul, acestea se vor confrunta cu închiderea obligatorie. După trei luni, guvernul va analiza situația și va decide dacă retrage sau prelungește măsura.
Gulyás a spus că reducerea prețului afectează doar marja de retail, iar furnizorii nu vor fi compensați. Guvernul nu poate reduce acciza pe combustibil conform reglementărilor Uniunii Europene. Potrivit ministrului, guvernul este încrezător că această mișcare va ajuta și economia și va contribui la reducerea inflației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News