Data publicării:

Biden a aflat din presă că Lloyd Austin are cancer. Despre internare aflase tot mai târziu

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Într-un moment plin de dezvăluiri surprinzătoare, Casa Albă a anunțat, marți, că Președintele american Joe Biden nu a fost informat despre boala secretarului său pentru apărare, Lloyd Austin, până în aceeași perioadă când vestea a fost făcută publică, scrie Reuters. 

Această declarație a venit la câteva minute după ce detaliile privind starea de sănătate a șefului Pentagonului au fost dezvăluite publicului larg - faptul că Austin are cancer de prostată și o infecție, informații care au fost ținute sub preș pentru o perioadă de timp.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost spitalizat începând cu data de 1 ianuarie la Centrul medical militar național Walter Reed. Într-o mișcare care a stârnit controverse, această informație a fost ascunsă de Pentagon publicului, Casei Albe și Congresului timp de mai multe zile, generând o reacție politică semnificativă.

Chiar și adjuncta sa, Kathleen Hicks, a fost ținută în întuneric cu privire la situație, fiind informată după mai multe zile, chiar și în timp ce se afla în vacanță în Puerto Rico, pentru a prelua temporar unele din responsabilitățile lui începând cu data de 2 ianuarie.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, a declarat: "El (președintele Biden) nu a fost informat până joia trecută (4 ianuarie) că secretarul Austin se află în spital. Nu a fost informat până în această dimineață (marți) că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată." De asemenea, a subliniat că "Nimeni de la Casa Albă nu a știut până în această dimineață că secretarul Austin avea cancer de prostată, iar președintele a fost informat imediat după aceea".

Având în vedere întâlnirea dintre Austin și Biden de sâmbătă, nu a fost clar de ce Biden nu a fost informat despre cancerul de prostată al acestuia până marți, când vestea a apărut în presă.

Reacția și ancheta Congresului SUA

Republicani consideră gestionarea informațiilor despre starea de sănătate a lui Austin drept neglijență în serviciu. Aceasta a condus la lansarea unei anchete oficiale de către reprezentantul Mike Rogers, care conduce Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților.

"Cu conflicte în Ucraina și Israel, ideea că Casa Albă și chiar propriul dvs. adjunct nu au înțeles natura stării dvs. de sănătate este în mod evident inacceptabilă", a scris reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui Austin.

Lloyd Austin a fost transportat cu ambulanța la spitalul Walter Reed pe 1 ianuarie, după ce a suferit complicații în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată pe care l-a făcut în 22 decembrie, acuzând greață și dureri abdominale, de șold și de picior severe. În plus, după ce a fost diagnosticat cu o infecție a tractului urinar, a fost transferat la o unitate de terapie intensivă pe 2 ianuarie.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin la 22 decembrie a necesitat o intervenție chirurgicală minim invazivă, numită prostatectomie, care a fost un succes conform declarației spitalului militar. Deși se preconizează o recuperare completă, aceasta poate fi lentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel