Data publicării:

Bicicliștii fără far, "alde încurcă lume". Vâlcu: Ca pantalonul cu vedere la gleznă! E maimuțăreala asta să fim ca-n Occident! S-au plictisit de viață?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cât de mult încurcă bicicliștii care circulă fără far aprins în față?

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat astăzi, la "Nod în papură", despre siguranța în trafic în prezența bicicliștilor care, mai nou, se țin departe de minimele dotări cum ar fi simplul far din față care ar ajuta semnificativ la reducerea accidentelor, mai ales pe timp de noapte.

Val Vâlcu: De ce merg bicicliștii români fără far? Dacă în spate mai ai acolo la șa, în față... E ca pantalonul cu vedere la gleznă, ca pantalonul scurt pe ger... o baterie are 15 grame, ledul mai are și el 20... Dom'le, la bicicleta Pegas (că unii, acum, își iau așa ca fițe bicilete Pegas) dădeai la dinamul ăla ca să se aprindă becul... puteai să mergi maxim 1 km, după aia dacă nu te chema Armstrong cădeai lat. Acum, când nu mai fac niciun efort, doar efortul de a schimba din când în când bateriile, de ce or merge fără lampă?

Alfred Bulai a încercat să vină cu o explicație: Sunt două feluri de bicicliști în țara asta. Există bicicliștii care țin de istoria poporului român, adică ăia care, săracii, au mers cu bicicleta ani de zile pentru că oricum nu aveau decât bicicletă (Atenție! Care mergeau la piață, să ducă butelia, la cârciuma din sat - deci era o chestie practică și utilă, nu era de fițe!) - ăștia n-au avut nici sonerie, nici ochi de pisică, nu aveau nevoie de așa ceva. Și există bicicleta de fițe care și în comunism avea dinamul ăla, dar era șmechereală... nu erai obligat, e adevărat. Dar astăzi există biciclistul care merge cu bicicleta că s-a plictisit de Volvo sau ce are el.

Val Vâlcu: Păi da, dar s-a plictisit și de viață?

Alfred Bulai: Probabil, pentru că o mare parte dintre ei sigur că încearcă să aibă de toate. Pe vremea când erai tu copil probabil că ai avut bicicletă și mergeai cu ea, atât. Nu aveai cască, nu aveai protecții la picioare...

Val Vâlcu: Nici la duș n-aveam cască, darămite la bicicletă!

Alfred Bulai: Acum, pe de altă parte, ceea ce este de luat în calcul este că în lumea de azi riscul este mult mai mare decât în trecut pentru că ai trafic uriaș. Merg bicicliștii ca ăștia cu trotinetele care sunt și mai periculoși. În trafic sunt biciclete care merg cu o viteză destul de mare în ziua de astăzi. La țară era greu să mergi repede cu bicicleta că prin hârtoape e greu să reușești. Astăzi poți să mergi pe asfalt mult mai bine. Și mai mult, avem deja biciclete electrice care pot să atingă viteze uriașe, depășesc chiar și autobuzul. Cu 25-30km/h astea sunt deja vehicule care, în mod normal, ar trebui să fie reglementate la modul real. Prin urmare, faptul că te protejezi e mult mai important azi decât în trecut.

Val Vâlcu: Pe străduțele astea mai întunecoase... Hai să spunem că ziua, dacă merg pe pistele astea de bicicletă, becul e suficient. Da' vin pe străduțe, cel puțin vara, din cauza pomilor care n-au mai fost toaletați, nu se vede nimic și-ți apare unu-n față cu bicicleta, cu cască, cu cotiere, cu genunchiere, dar fără far!

Alfred Bulai: În general, oamenii au impresia că dacă ei văd ceva sunt și ei văzuți. Tu noaptea, ca pieton, vezi mașina că are faruri mari, dar ai impresia că și șoferul te vede pe tine. Ori aceeași problemă o au și bicicliștii care au impresia că dacă sunt pe bicicletă sunt vizibili. Mai mult decât atât, ar trebui să aibă toți bicicliștii, atât timp cât sunt în trafic, veste reflectorizante. Obligatoriu! Nu are nici dracu! Au un sens astea!

Val Vâlcu: Hai că dacă intri cu vesta aia în magazin sună alarmele... cine știe. Dar farul, banalul far... Eu cred că e ceva de modă, e de fiță așa... e maimuțăreala asta să fim ca-n Occident!

Alfred Bulai: În principiu, lumina este super puternică, că nu mai are nevoie de baterii care se epuizau în două zile, nu mai e ca pe vremuri, chiar ai posibilitatea să ții aceeași baterie, nu mai zic că le poți încărca, nu mai e vorba de dinam, mai ales că dinamul funcționa doar când mergeai cu bicicleta... Te opreai, la revedere!

Discuția a continuat aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel