Elon Musk nu mai este cel mai bogat om din lume: Jeff Bezos i-a luat locul
Jeff Bezos, fondatorul gigantului comerțului electronic Amazon, a redevenit luni cel mai bogat om din lume, conform Bloomberg Billionaires Index.
Averea netă a lui Bezos se situează acum la 200 de miliarde de dolari, depășindu-l pe Elon Musk, aflat anterior pe prima poziție, a cărui avere a scăzut la 198 de miliarde de dolari, relateză AFP.
Averea lui Musk, director executiv și la Tesla (fosta Twitter) și SpaceX, a înregistrat o scădere de peste 30 de miliarde de dolari în ultimele luni, odată cu deprecierea cu 25% a acțiunilor Tesla. O lovitură suplimentară pentru Musk a venit în ianuarie, când o instanță a aprobat anularea acordului său de compensare uriaș de la Tesla, în valoare de 55,8 miliarde de dolari, stabilit inițial în 2018.
În schimb, Jeff Bezos, care nu mai este director executiv al Amazon, a profitat de creșterea prețului acțiunilor companiei de comerț electronic. Chiar și după ce a vândut recent acțiuni în valoare de 8,5 miliarde de dolari, Bezos rămâne cel mai mare acționar al companiei.
Pe locul trei în topul celor mai bogați oameni din lume se menține Bernard Arnault, directorul executiv francez al grupului de lux LVMH, cu o avere netă de 197 de miliarde de dolari.
Pentru a înțelege cam cât de bogați sunt acești oameni, există acest grafic.
Miliardarii precum Jeff Bezos și Elon Musk dețin averi colosale, însă ascensiunea lor are și o parte întunecata. Criticii evidențiază impactul negativ al acestora asupra planetei. Stilul lor de viață opulent implică un consum excesiv de resurse și generează emisii mari de carbon. Avioanele private, iahturile și bunurile de lux lasă o amprentă ecologică semnificativă.
În plus, mulți miliardari evită plata taxelor prin diverse strategii, reducând astfel contribuția lor la programele sociale și accentuând inegalitatea economică. Averile lor se bazează adesea pe exploatarea resurselor naturale, afectând comunitățile locale și mediul. Puterea lor economică le permite, de asemenea, să influențeze politicile publice în favoarea lor, limitând reglementările privind industriile poluante. Filantropia unor miliardari nu reușește să compenseze aceste aspecte negative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News