Data publicării:

Berlinul se teme de studenții chinezi cu burse de stat. Ce le-ar cere China

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Bettina Stark-Watzinger, ministrul german al Educaţiei, a tras atenția asupra riscurilor generate de prezența studenţilor chinezi care beneficiază de burse de stat în universităţile germane.

Ministrul german al Educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a tras atenția asupra riscurilor de spionaj ştiinţific din cauza studenţilor chinezi care beneficiază de burse de stat la universităţi germane, conform informaţiilor furnizate de AFP şi dpa, citate de Agerpres.

China devine tot mai mult un competitor şi un rival sistemic în domeniul ştiinţei şi cercetării, a declarat Bettina Stark-Watzinger pentru grupul media Mediengruppe Bayern, într-un interviu publicat sâmbătă.

În acest context, ea a salutat decizia Universităţii Friedrich-Alexander (FAU) din Erlangen, landul Bavaria, care, de la 1 iunie, nu mai acceptă bursieri finanţaţi exclusiv de Consiliul de Burse de Studii din China (China Scholarship Council, CSC), un organism public.

Ce le cere China studenților cu burse de stat

Potrivit investigațiilor recente publicate de serviciul internațional de radiodifuziune Deutsche Welle și platforma de investigații Correctiv, deținătorii unor astfel de burse trebuie să semneze un contract în care să declare loialitate față de statul chinez. Sursele citate au precizat că cei care nu respectă aceste condiții riscă consecințe legale.

Universitatea FAU, care colaborează regulat cu industria germană în domeniul cercetării, a reacționat la această situație afirmând că libertatea de opinie și libertatea științifică, garantate de dreptul fundamental german, nu pot fi exercitate pe deplin de către bursierii CSC din cauza condițiilor impuse de acordare a bursei și că există, de asemenea, un risc crescut de spionaj științific.

Ministrul Bettina Stark-Watzinger, membră a partidului liberal și a guvernului condus de premierul social-democrat Olaf Scholz, a subliniat aceste aspecte.

Decizia FAU ar trebui, de asemenea, să determine alte instituţii să revizuiască termenii cooperării lor cu CSC, a insistat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel