Data publicării:

BERD: Inflaţia a atins nivelul de vârf, dar creşterea preţurilor gazelor va menţine presiunile asupra gospodăriilor

Autor: Valentina Miu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik
Inflaţia a atins nivelul de vârf în Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord, dar creşterea preţurilor gazelor în următoarea iarnă va menţine presiunile pe finanţele gospodăriilor, a anunțat marţi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prevede că inflaţia în regiunea sa de activitate - care acoperă aproximativ 40 de economii şi se întinde din Kazahstan în Ungaria şi Tunisia - a atins nivelul de vârf de 17,5% în octombrie şi a scăzut la 14,3% în martie, potrivit celui mai recent raport al băncii privind perspectivele economice regionale. 

Unele bănci centrale chiar au redus dobânzile, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice, a remarcat BERD, deşi presiunile asupra gospodăriilor sunt departe de a se fi încheiat, notează US News Money.

"În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă", a declarat pentru Reuters economistul şef al BERD, Beata Javorcik.  

Cotaţiile gazelor în Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021 şi depăşesc preţul gazelor din SUA. Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD "trăiesc de la un salariu la altul", potrivit datelor preliminare dintr-un sondaj comun  cu Banca Mondială, în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023. Dacă îşi pierd principala sursă de venit, 59% dintre acele gospodării îşi vor putea acoperi cheltuielile de bază pentru mai puţin de o lună.

La nivel guvernamental, bugetele din unele ţări sunt, de asemenea, sub presiune din cauza datoriilor acumulate şi a majorării dobânzilor. Deficitele depăşesc 5% din PIB în Ungaria, România, Ucraina, sudul şi estul Mediteranei. 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare estimează că economiile din regiunea sa de activitate ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în acest an, şi de 3,4% anul viitor, cel mai rapid ritm de creştere urmând să fie înregistrat în Asia Centrală - 5,2%.

"Relocarea afacerilor din Rusia şi creșterea exporturilor de petrol impulsionează economia Kazahstanului", se arată în raport.

Armenia, Azerbaidjan şi Georgia înregistrează de asemenea o creștere puternică, spre deosebire de Europa Centrală şi statele baltice.

BERD a confirmat că economia Ucrainei ar urma să înregistreze un avans de 1% anul acesta şi de 3% anul viitor, în timp ce PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie, în urma preţului mai ridicat al petrolului şi a redirecţionării comerţului cu petrol către destinaţii alternative. Un avans de 1% este aşteptat în 2024. 

Creșterea Turciei, cel mai mare beneficiar al fondurilor BERD, a fost revizuită la 2,5% de la 3% pentru 2023, din cauza efectelor cutremurelor şi a înăspririi condiţiilor de creditare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel