Benzinăria din Beiuș a dat startul scumpirilor la pompă. ANPC a intervenit, DAR nu pentru asta. Comisarul-șef Susanu: Toate sancțiunile, aplicate pentru chestiuni colaterale
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Combustibil la 11 lei/litru la MOL Beiuș/ Sursă foto: Facebook Mădălin Hinţ
Combustibil la 11 lei/litru la MOL Beiuș/ Sursă foto: Facebook Mădălin Hinţ
Comisarul șef ANPC Sorin Susanu a afirmat, în interviul acordat DCNews, că instituția nu avea pârghii pentru a amenda benzinăriile care au crescut prețul la pompă, acest lucru nefiind ilegal. 

În cadrul emisiunii Interviurile DC News, Sorin Susanu, comisar-șef ANPC, a vorbit despre benzinăria din Beiuș - care a dat startul scumpirilor la pompă - explicând și că, de fapt, benzinăriile sancționate n-au primit amenzi pentru prețul la pompă: 

"Chiar dacă au încercat să creeze în spațiul public percepția că s-au amendat foarte multe benzinării, toate sancțiunile au fost aplicate pe chestiuni colaterale, efectiv actului de comerț, de la etichetă la produse din interior din magazin", a declarat comisarul-șef ANPC. Conform acestuia, sancțiunile n-au avut nicio legătură cu prețul uriaș pe care acea benzinărie l-a stabilit, fiind vorba la un adaos de peste 2 lei pe litru de carburant.

"Adaosul comercial poate fi stabilit de către agentul economic"

"Nu este ceva ilegal din perspectiva noastră", a adăugat comisarul-șef ANPC. "Adaosul comercial poate fi stabilit de către agentul economic. El are un preț de achiziție în care intră taxe, accize, TVA și toate celelalte, ulterior el folosește un adaos comercial. De asta astăzi vedem prețuri diferite la benzinării. Că de obicei diferența este mică, asta nu înseamnă că nu poate fi și o diferență radicală", a concluzionat acesta.

"Din punctul meu de vedere cei care ar fi putut lua măsuri în acest caz sunt cei de la Consiliul Concurenței, dar noi, ca și instituție, nu avem nicio formă legală de a analiza și de concluziona așa ceva", a mai adăugat Sorin Susanu, comisar-șef ANPC. 

"Noi putem discuta strict de un cadru legal pe care îl avem sau nu, pentru că revin la modificarea procedurilor. Parte din modificarea acelor proceduri sunt realizate strict pentru a acoperi anumite lucruri deja întâmplate", a concluzionat Sorin Susanu, comisar-șef ANPC.

Patronul benzinăriei MOL din Beiuș ”se DISTRA că amenda e prea mică”, spune șeful ANPC. ”Și are dreptate” afirmă Mierlea. Ce uită autoritățile și consumatorii

Patronul benzinăriei din Beiuș, care a aruncat în aer prețul carburanților în întreaga țară, afișând 11 lei/litrul, a reacționat bizar, conform șefului ANPC. 

Amendat de ANPC, patronul din Beiuș ar fi spus că amenda este prea mică, în comparație cu veniturile înregistrate. ”Și are dreptate că este prea mică” spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons, la B1TV.  

A pus prețul de 11 lei la pompă ca să nu fie lăsat cu rezervoarele goale, susține patronul stației MOL din Beiuș

Daniel Degău este patronul firmei partenere MOL din Beiuș. El a majorat în trei rânduri prețul la pompă. ”Dimineaţa am vândut cu 10 bani peste Petrom din Beiuş.

Pe la ora 12, când am aflat preţul din ziua respectivă de la MOL şi că a doua zi va fi 10 lei, am ridicat preţul la 9 lei.

Apoi, când lumea a început să facă circ şi să-mi ducă marfa, numai s-o ducă, am făcut-o şi mai mult, de 11 lei.

Eu am început, recunosc, am fost primul în ţara asta care a pus preţul de 11 lei, ca să plece la alţii, să nu mă lase cu rezervoarele goale. Ştiți ce a fost în Beiuş? Erau 4 echipaje de Poliţie care dirijau circulaţia, coada de la Tribunal (centrul municipiului, n.r.) până la staţia de benzină (la intrarea în Beiuş, dinspre Oradea, n.r.).

Românii s-au pus la coadă cu butoaie, cu canistre, cu pungi, cu plase, cu de toate", a declarat Degău, pentru Bihoreanul. El a afirmat că oamenii ştiau deja, de dimineaţă, ”că se ridică preţul şi că nu este marfă”. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel