Data publicării:

Benoit Coeure (BCE) va conduce noul hub de inovaţii al Băncii Reglementelor Internaţionale

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Economie
WhatsApp

Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, unde supervizează sistemele de plăţi, va conduce din 15 ianuarie noul hub de inovaţii al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), a anunţat luni publicaţia britanică Financial Times, informează Reuters şi site-ul finanz.dk.

Mandatul de opt ani al lui Coeure la BCE expiră la 31 decembrie 2019.

Noul hub de inovaţii al Băncii Reglementelor Internaţionale va prezenta alternative publice la iniţiativele private legate de monedele digitale, cum ar fi Libra de la Facebook.

Cu sediul în Basel, BIS este deţinută de 60 de bănci centrale. Prima misiune a lui Benoit Coeure din mandatul său de cinci ani la BIS va fi să coopereze cu Banca Naţională a Elveţiei pentru a crea o monedă digitală care să fie folosită între bănci şi care va fi protejată prin tehnologia registrelor distribuite (DLT).

Oficialii BIS susţin că băncile centrale trebuie să-şi pună la un loc resursele pentru a evita concurenţa potenţial perturbatoare din partea competitorilor din sectorul privat, care sunt mai bine finanţaţi.

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă, astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.

Luna aceasta, procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt Stripe, eBay şi Paypal.

Banca Centrală Europeană ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale publice, se arată într-un document al Uniunii Europene consultat recent de Reuters, după ce planurile Facebook de a introduce Libra s-au lovit de răspunsul ostil al autorităţilor globale de reglementare.

De asemenea, în document se cere blocului comunitar să dezvolte o abordare comună faţă de criptomonede, inclusiv posibilitatea interzicerii proiectelor apreciate ca având un risc ridicat.

În actuala sa formă, documentul - care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniştrii de Finanţe din UE - ar spori campania autorităţilor de reglementare împotriva criptomonedelor, care până acum au fost doar parţial reglementate în câteva state membre UE.

Şi fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, afirmase că instituţia nu intenţionează să emită o monedă digitală deoarece tehnologia pentru aceasta este încă nesigură, iar folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro.

BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede şi bancnote revine băncilor centrale naţionale.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel